Nakon mjesec dana tišine

Parler, utočište za desne ekstremiste, bijele supematiste i teoretičare zavjere, je ponovno online

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Kako su napisali u priopćenju za javnost, Parler je nakon Amazona partnera pronašao u Epiku, hosting kompaniji koja i inače podržava web stranice s kojima drugi ne žele imati posla zbog njihovog ekstremizmaNakon mjesec dana uskraćivanja „hosta“ na Amazonovim serverima, društvena mreža Parler poznata kao utočište za bijele suprematiste i ostale radikalne desničare, ponovno je u „eteru“, online. Ovaj put na serverima druge kompanije.


Parler je bio malo poznata društvena mreža, a onda je prošle godine podigla popularnost na činjenici da su druge, „normalne“ i relativno društveno odgovorne društvene mreže počele sankcionirati govor mržnje svojih korisnika, promicanje nasilja, kao i teorije zavjera. Kako su propagatori tih ideja uklanjani, tako su se selili na Parler zajedno sa svojim sljedbenicima.


Sve je kulminiralo neredima i provalom rulje u američki Kongres koja se dijelom skupila i organizirala upravo preko Parlera. Prvo su Apple i Google skinuli Parler iz svojih trgovina aplikacijama, da bi im završni udarac zadao Amazon uskrativši im prostor na serverima što je de facto značilo da ih isključuju s mreže. Parler, kao platforma koja je svoju poziciju branila ustavom zagarantiranu slobodu govora, dala je Amazon i na sud, ali advokati Amazona su podastrli gomile dokaza da je komunikacija na Parleru zaista bila neprihvatljiva i sezala do toga da se nesankcionirano moglo koristiti rečenicama poput „samo mrtav demokrat je dobar demokrat“.
U međuvremenu, u Parleru su se dogodile i kadrovske promjene, jedan od osnivača i izvršni direktor John Matze otpušten je od strane odbora direktora koji je sačinjen od financijera desne provenijencije. Na početku veljače zamijenjen je Markom Metzlerom, jednim od suosnivača grupacije desnog krila republikanaca „Tea Party Patriots“.


Kako su napisali u priopćenju za javnost, Parler je nakon Amazona partnera pronašao u Epiku, hosting kompaniji koja i inače podržava web stranice s kojima drugi ne žele imati posla zbog njihovog ekstremizma.


Također objavili su da je sad njihova platforma bazirana na „robusnoj, održivoj, neovisnoj tehnologiji“. Parler je sad ponovno dostupan korisnicima i mogu koristiti svojim starim profilom, a novi korisnici moći će se registrirati sljedeći tjedan.