Prijelomni trenutak?

‘Ok, bot, donesi mi piće i čips’: Američki tehnološki div predstavio robote – konobare

Jakov Kršovnik

Reuters

Reuters

Iako Reuters navodi kako se radi o prijelomnom trenutku za razvitak robota koji će biti sposobni obavljati različite zadatke, iz Googlea poručuju kako roboti još nisu spremni za širu komercijalnu upotrebuAmerički tehnološki div Google, možda i najmoćnija kompanija na svijetu, predstavio je novinarima svoje robotske konobare, javlja Reuters. Konobari-roboti, osim što mogu obaviti osnovne zadatke dostave pića i hrane, ili pak čišćenja, razumiju glasovne naredbe. No, iako Reuters navodi kako se radi o prijelomnom trenutku za razvitak robota koji će biti sposobni obavljati različite zadatke, iz Googlea poručuju kako roboti još uvijek nisu spremni za širu komercijalnu upotrebu.


– Bit će potrebno još dosta vremena prije nego što budemo mogli sa sigurnošću znati kakav će biti komercijalni učinak, kazao je Vincent Vanhoucke, viši Googleov direktor istraživanja robotike, prenosi Reuters. Googleovi roboti za sad mogu izvršiti nekoliko desetaka jednostavnih radnji, na primjer, novinarima je prezentirano kako donose piće i čips, kao i prepoznati glasovne naredbe i komunikaciju, piše Reuters. Također, ako robota zamolite da počisti nered, prepoznat će da je bolje uzeti spužvu i počistiti mokar pod ili stol nego se ispričati za napravljeni nered, navodi Reuters. Jer robotima je dodan napredni »software« virtualnih botova za komunikaciju pa tako roboti-konobari mogu razumjeti neformalno izgovorene naredbe, ali i procijeniti koju radnju mogu napraviti, u skladu sa svojim mogućnostima.


Programirani su tako da naredbe rascjepkaju u manje korake kako bi izvršili traženi zahtjev. To jest, koriste tehnologiju koja razumijevanje svijeta crpi iz Wikipedije, društvenih mreža i drugih internetskih stranica. Slična umjetna inteligencija nalazi se u osnovi chatbota ili virtualnih pomoćnika, ali dosad nije bila na taj način primijenjena na robote, rekli su iz Googlea. Također, iako iz američke megakompanije navode kako planiraju odgovoran razvitak ove tehnologije, usvajanje bi u konačnici moglo zastati zbog više bojazni, na primjer, da će roboti postati strojevi za nadzor, navodi Reuters. Google je svoje dosege u ovoj grani tehnologije objavio u travnju u znanstvenom radu, a uključivanje sofisticiranije jezične umjetne inteligencije od tada je povećalo uspjeh robota u izvršavanju naredbi na 74 posto sa 61 posto, prenosi Reuters, citirajući Googleove podatke.
I drugi tehnološki divovi, Microsoft i Amazon.com Inc, također provode slična istraživanja s robotima.