Zdravstveni problem

Obavijesti pametnog telefona stvaraju ovisnost kao i opioidi

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Oni koji kontinuirano koriste mobitele imaju višu razinu osjećaja izolacije, depresije i tjeskobe

Obavijesti pametnog telefona stvaraju ovisnost poput opijuma. Izolacija, depresija i tjeskoba glavni su simptomi.


Uvijek iznova gledate ekran kao da je film s Bradom Pittom, neprestano otključavate ekran s istim žarom s kojim biste progutali čokoladicu s lješnjacima, tamburate prstima u napetom štreberskom modu čekajući signal za dolazak.


Melodije i vibracije: u valu autentične ” digitalne ovisnosti ” to su nove ovisnosti današnjice.


To je ono što proizlazi iz ankete koju je na 135 studenata provelo Sveučilište u San Franciscu, a u kojoj je otkriveno da oni koji kontinuirano koriste mobilne telefone imaju višu razinu osjećaja izolacije, depresije i tjeskobe.


Tijekom trenutaka učenja ili dok su pohađali nastavu, ti su studenti bili dovedeni do toga da stalno gledaju u svoje pametne telefone, a što ih navodi da izvršavaju više zadataka istovremeno, ali s upola manjim rezultatom u usporedbi s onim što bi se dobilo fokusirajući se na jedan po jedan.


“Ovisnost o korištenju pametnog telefona počinje stvarati neurološke veze u mozgu slične onima koje se razvijaju kod onih koji postanu ovisni o opioidnim lijekovima za ublažavanje bolova”, objašnjava Erik Peper, prvi autor istraživanja.


Sve je to posljedica zamjene odnosa licem u lice nekim oblikom komunikacije gdje je govor tijela praktički isključen te se više ne može interpretirati.


I ne samo to: obavijesti, objašnjavaju istraživači, “tjeraju nas da se osjećamo obveznima da ih pogledamo” pokrećući iste neuralne putove koji su nas nekoć upozorili na neposrednu opasnost, kao što je napad predatora.


“Ali sada smo, istim mehanizmima koji su nas nekoć štitili, preusmjereni prema najbanalnijim informacijama”, zaključuje Peper.


Zapravo, urođeni biološki odgovori na opasnost manipuliraju se kako bi se dobilo “više pogleda, više klikova, više novca”.


Kako se onda možemo detoksikirati?


“Kao što možemo ići na dijetu, možemo se istrenirati da budemo manje ovisni o uređajima”, komentiraju istraživači.