Svijet igara

Nakon sedam godina Microsoft na tržište izbacio novu verziju igraće konzole Xbox

T.I.

Iz Microsofta su objavili da su prednarudžbe razgrabljene na raznim svjetskim tržištima. Isto se dogodilo i u Hrvatskoj, danima prije dolaska na police, sve raspoložive količine u pretprodaji su rasprodaneU svijetu današnje tehnologije gdje jedna inovacija zamjenjuje drugu kao na traci, sedam godina je dugo razdoblje. Upravo je toliko godina prošlo od kad je Microsoft na tržište izbacio zadnju Xbox igraću konzolu. S jučerašnjom svjetskom premijerom Xbox serija “X” i “S“, pogodio je pravi trenutak. Ne samo što je idealno vrijeme za novu konzolu s obzirom da industrija igara raste u vrijeme pandemije, nego su uspjeli predstaviti svoju mašinu publici prije negoli Playstation svoj novi model „5“. Doduše, dva dana prije, ali ipak prije.


Iz Microsofta su objavili da su prednarudžbe razgrabljene na raznim svjetskim tržištima. Isto se dogodilo i u Hrvatskoj, danima prije dolaska na police, sve raspoložive količine u pretprodaji su rasprodane.


Microsoft je svoj Xbox “X” serije opisao kao „najjaču konzolu na svijetu“.  Četvrta generacija Microsoftove konzole koja postavlja novu razinu snage, brzine i kompatibilnosti s najnovijim AMD Zen 2 CPU i RDNA 2 GPU arhitekturom, brzim SSD-om od 1TB memorije i novim softverskim rješenjima. U skladu s novim trendovima, Xbox serija “X” podržava praćenje zraka u stvarnom vremenu (ray tracing), što joj omogućuje prikazanje više stvarnog svjetla, sjena i odsjaja nego prije. Konzola je dizajnirana za pokretanje igara u 4K rezoluciji pri 60 fps, ali podržava i 120 fps. Razvijen od strane Microsofta, Xbox Velocity Architecture kombinira brze hardverske komponente i optimizaciju softvera kako bi se igre učitavale brže. Xbox Series kontroler, također kompatibilan s Xbox One konzolama prethodne generacije, je ergonomski dizajniran s intuitivnim rasporedom tipki.
Ova konzola je kompatibilna sa svim Xbox One igrama (za koje nije potreban Kinect) i svim unazad kompatibilnim Xbox 360 i originalnom Xbox naslovima.


Kako što će Playstation tržištu ponuditi dvije verzije uređaja s Blu-ray reproduktorom i „digitalnu“ verziju bez njega sa značajnom razlikom u cijeni,  tako je i Microsoft simultano sa serijom „X“ tržištu predstavio i seriju „S“, također bez Blu-ray čitača, s nešto slabijim grafičkim procesorom i upola manjima SSD diskom (512 GB). No, serija „S“ bi mogla biti privlačna dijelu publike jer je više portabl, bitno manjih dimenzija (60 posto),  od premium X verzije konzole.


Cijene novih Microsoftovih konzola su vrlo slične onima PlayStationa 5 i verzije „digital“. Xbox serija „X“ košta 4084 kn s kontrolerom, što je dvjestotinjak kuna više nego PS5 kod domaćeg distributera. Serija „S“ košta 2628 kn, što je pak prilično manje nego jeftinija verzija PS5 koja košta 3099 kuna.