Povratak u 'normalu'

Najveći svjetski sajam konzumne elektronike IFA 2020 održat će se u rujnu u Berlinu

Vladimir Mrvoš

Reuters

Reuters

Organizatori sajma, Messe Berlin i gfu (Društvo za promicanje potrošačke elektronike) ovogodišnji IFA sajam – zamislili su kao "Special Editon", te neće biti otvoren za javnost, već će ovaj svjetski tehnološki skup moći posjeitti samo oni koji će biti pozvani 


 


Nakon što su otkazani brojni svjetski sajmovi zbog koronavirusa, bilo je upitno da li će se održati i najveći svjetski sajam potrošaćke elektronike – IFA 2020 u Berlinu u rujnu ove godine. IFA 2020 bit će održana, ali u nešto izmijenjenom obliku. Organizatori sajma, Messe Berlin i gfu (Društvo za promicanje potrošačke elektronike) ovogodišnji IFA sajam – zamislili su kao “Special Editon”, te neće biti otvoren za javnost, već će ovaj svjetski tehnološki skup moći posjetiti samo oni koji će biti pozvani.
“Invite only” IFA 2020 održat će se od 3. do 5. rujna u Berlinu, gdje su lokalne vlasti od 1. rujna na dalje omogućile javna okupljanja do 5.000 ljudi. Kako su organizatori  IFA-e, rekli kako im je zdravlje sudionika na prvom mjestu, specijalno izdanje sajma ove godine održati kroz četiri različita, fizički odvojena događaja, a svaki od njih bit će ograničen na maksimalno 1.000 sudionika.


Prvi događaj biti će IFA Global Press Conference, a riječ je o konferenciji na kojoj će prezentacije održati najistaknutiji predstavnici industrije potrošačke elektronike iz cijelog svijeta, a biti pozvano samo 800 odabranih tehnoloških novinara iz više od pedeset zemalja svijeta. Inače za redovita izdanja IFA-e registrirano je preko 5.000 tehnoloških i poslovnih novinara iz cijelog svijeta. Drugo događanje na IFA 2020 bit će IFA NEXT meets i IFA SHIFT Mobility. Ova dva događaja biti će spojena u jedno. IFA NEXT je jedan od najvećih sajmova startupa u svijetu, dok je IFA SHIFT Mobility izložba inovacija u segmentu digitalne mobilnosti, a prvenstveno se odnosi na autonomnu vožnju i e-automobile. Manifestacije IFA Global MarketsIFA Business, Retail & Meeting Lounges, okupiti će najveće svjetske proizvođače, trgovačke lance i distributere konzumne elektronike. IFA je i najveći svjetski skup za sklapanje poslova u području potrošačke elektronike i kućanski aparata, pa je tako prošle godine ostvareno poslova u vrijednosti od 4,7 milijardi eura. I većina tvrtki iz Hrvatske upravo sajam IFA odabire kao mjesto za ugovaranje poslova, ali i mnoge startup tvrtke iz Hrvatske pokušavaju putem IFA-e svjetskoj javnosti prezentirati svoja inovativna rješenja.


Jens Heithecker, direktor IFA-e rekao je da nakon svih otkazivanja događaja i sajmova tijekom proteklih mjeseci, oporavak će započeti u Berlinu i to na IFA-i. Virtualna događanja su bila korisna, no nedostajalo im je neposrednosti, stvaranja iskustva ‘iz ruke’ i ljudske povezanosti koja događaje poput IFA-e čini toliko iznimno korisnima, naglasio je Heithecker. Za sve one koji neće moći uživo biti na IFA 2020 Special Editionu u rujnu u Berlinu, dobra je vijest da će moći besplatno pratiti virtualno, putem streaminga sva događanja.