Deaktivacija

Meta ugasila Vučićeve botove, stvarali su dojam da je autentično popularan

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Ciljali su publiku kako bi stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci Aleksandru Vučiću i SNS-uTvrtka Meta deaktivirala je lažne provladine račune u Srbiji, Kubi i Boliviji koji su korišteni kako bi diskreditirali oporbu i objavljivali informacije “drage” vladajućima, objavio je portal jursit.org.


Ti računi funkcionirali su neovisno jedan o drugom u svakoj zemlji, a njihov sadržaj dopirao je do stotina tisuća ljudi, prije nego je suspendiran nakon interne istrage.


Svaki je djelovao preko brojnih platformi društvenih medija, uključujući Meta platforme poput Facebooka, Istragrama i WhatsAppa.
Na Kubi su lažni nalozi, sa slikama profila koje je generirala umjetna inteligencija, pokretali stranice i skupine na Facebooku i objavljivali sadržaj na nizu platformi, uključujući ‘memove’ o predstavnicima oporbe i kritičarima vlasti, nazivajući ih “crvima“, pogrdnim izrazom koji vlada koristi za disidente.


Slična mreža u Srbiji povezana sa zaposlenicima Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića također je koristila lažne naloge i koordinirane objave.


Oni su ciljali publiku na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu, te lokalne medije, kako bi “stvorili percepciju o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci”, navodi u priopćenju Meta.


U Boliviji, istraga je dovela do veza lažnih računa sa strankom na vlasti, Pokretom prema socijalizmu.


Sve veći napori Mete da pokuša moderirati i ograničiti sadržaje koji krše ljudska prava dolaze u vrijeme intenzivne kritike s kojom se ta kompanija, čiji je utemeljitelj Mark Zuckerberg, suočava posljednjih godina zbog nesposobnosti i nespremnosti da kontrolire slične mreže, navodi portal jurist.org.


Meta se suočila i s tužbama u kojima se navodi da je kompanija kriva za širenje mrziteljskih i opasnih dezinformacija, napose u vezi s njenom ulogom u genocidu nad Rohindža muslimanima u Mjanmaru.


Optužujuća izvješća zviždača također su tvrdila da je Meta (nekadašnji Facebook) godinama bila interno upozoravana da bi njezini propusti u kontroliranju uvredljivog sadržaja mogli rezultirati nasiljem.