Enormni skok kriptovalute

Jedan bitcoin prije deset godina je vrijedio 1 dolar, danas je probio granicu od 50 tisuća dolara!

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Odlučujući trenutak nevjerojatnog skoka vrijednosti bitcoina ove godine dogodio se kad je drugi najbogatiji čovjek na svijetu i beskrajno utjecajni Elon Musk objavio da Tesla kupuje bitcoina u protuvrijednosti od 1,5 milijardi dolaraKriptovaluta bitcoin dosegla je danas rekordnu vrijednost probivši po prvi put granicu od 50 tisuća dolara za jedan bitcoin. Valuti koju je stvorio nepoznati autor i koju generiraju računala, samo je ove godine vrijednost porasla za 72 posto.


Odlučujući trenutak nevjerojatnog skoka vrijednosti bitcoina ove godine dogodio se kad je drugi najbogatiji čovjek na svijetu i beskrajno utjecajni Elon Musk objavio da Tesla kupuje bitcoina u protuvrijednosti od 1,5 milijardi dolara i da će bitcoin biti prihvaćen kao sredstvo plaćanja Teslinih automobila.


Zagovaratelji bitcoina ga opisuju kao digitalnu verziju zlata, što možda i može biti točno, ali činjenica je da vrijednost zlata ni izbliza ne varira tako naglo i tako skokovito kao što je to slučaj s bitcoinom. Jedan bitcoin vrijedio je jedan dolar prije točno deset godina. Krajem studenog 2013. već je bio na 1200 dolara da bi u travnju 2014. u jednom trenutku pao na 350 dolara. Od tog doba gotovo čitavo vrijeme stabilno raste do 17. prosinca 2017. kad dostiže vrijednost od gotovo 20 tisuća dolara. Samo 5 dana kasnije 1 bitcoin je vrijedio 13.800 dolara. Godinu dana kasnije, 7. prosinca vrijednost mu je pala na 3.300 dolara….Drugim riječima, kao što regulatori upozoravaju na rizičnost ulaganja u bitcoin s obzirom na njegove nagle i nepredvidive, a možda i manipulirane skokovite promjene vrijednosti, trgovanje bitcoinom vas može preko noći učiniti bogatašem, ali i prosjakom.
Do bitcoina se dolazi takozvanim kompjuterskim „rudarenjem“ i zamišljen je tako da se ograniči na 21 milijun bitcoina. Procjene govore da je do sada “izrudareno” oko 18,5 milijuna bitcoina.


Sve oko bitcoina je na neki način kontroverzno, počevši od toga da se njegov kreator ne zna, zna se za ime Satoshi Nakamoto, ali to je očito pseudonim iza kojeg stoji jedna osoba ili grupa ljudi koja je do dana današnjega ostala anonimna. Procjenjuje se da u rukama drži (ili drže) oko milijun bitcoina što će reći da su danas bili „teški“ oko 50 milijardi dolara. Koliko će to iznositi sutra, nitko se ne bi usudio kladiti.