Velika investicija

Intel u proizvodnju čipova u Europi ulaže 88 milijardi dolara, otvara pogon i u Italiji

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Koliko je poznato, u okviru ovih 88 milijardi dolara sveukupnih ulaganja u pogone širom Europe, odnosno EU, Intel nema namjeru ulagati u HrvatskuOd početka pandemije koronavirusa slušamo priče o nestašici čipova koja čini veliku štetu industrijama širom svijeta. Pokazalo se da je zapadnim tvrtkama bilo jednostavnije godinama oslanjati se na dalekoistočne, napose na kineske izvore poluvodiča, što je stvorilo svojevrsnu ovisnost zapadnog tržišta i njegovu podređenu poziciju. Nakon što su lanci opskrbe postali preopterećeni ili su pukli, zapadne vlade, ali i tech tvrtke počele su naglo razmišljati na drugi način, da prestanu biti ovisne o kineskim i tajvanskim čipovima.


U okviru te priče treba gledati i vijest da Intel, američki div u proizvodnji procesora i ostalog kompjuterskog hardvera ulaže velik novac kako bi širom zapadnog svijeta podignuo tvornice čipova. Kako javlja Reuters iz svojih izvora, Intel u Italiji ulaže četiri i pol milijarde eura u pogon za sastavljanje i pakiranje poluvodiča.


Ovo ulaganje samo je djelić programa kojeg je Intel objavio ranije ove godine da će investirati čak 88 milijardi dolara širom Europe kako bi otvorio nove kapacitete za proizvodnju čipova koji toliko nasušno trebaju tehnološkim industrijama, ali i onoj automobilskoj koja je – čini se  – najviše pogođena ovom prolongiranom nestašicom.
Plan s početnim izdacima od 33 milijarde eura usredotočen je na veliki novi kompleks za proizvodnju čipova u Njemačkoj i uključuje napredno mjesto za pakiranje i sastavljanje u Italiji s potencijalnim ulaganjem do 4,5 milijardi eura.


Prema informacijama Reutersa, 40 posto uloženih sredstava u talijanski pogon pokrila bi država, no i uz tu olakšicu za američku tvrtku, dugoročno se to vidi kao dobra investicija za Italiju po pitanju društvenog interesa. Naime, očekuje se da će pogon koji bi trebao proraditi između 2025. i 2027. godine će značiti 1500 direktnih novih poslova za Talijane i još 3500 za mrežu kooperanata.


Koliko je poznato, u okviru ovih 88 milijardi dolara sveukupnih ulaganja u pogone širom Europe, odnosno EU, Intel nema namjeru ulagati u Hrvatsku.