Posljedice napada na Capitol Hill

Google uklonio iz Google Play trgovine aplikaciju Parler zbog širenja ekstremnih stavova i poticanja na nasilje

Tihomir Ivka

Foto: iStock

Foto: iStock

U Googleu su shvatili da je aplikacija, odnosno društvena mreža Parler postala utočište za ekstremne desničare koji su već isključeni s drugih, mnogo raširenijih i popularnijih društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter zbog širenja ekstremističkih ideja i društveno neprihvatljivog sadržajaGoogle je u petak priopćio da je povukao aplikaciju Parler iz svoje mobilne trgovine Google Play jer dopušta “zastrašujući sadržaj” koji bi mogao potaknuti smrtonosno nasilje kakvo se moglo vidjeti u srijedu na Capitoll Hillu.


“Svjesni smo daljnjeg nastavka objava u aplikaciji Parler u smjeru poticanja trajnog nasilja u SAD-u”, odgovorili su iz Googlea na upit iz agencije AFP.


Isto tako u Googleu su shvatili da je aplikacija, odnosno društvena mreža Parler postala utočište za ekstremne desničare koji su već isključeni s drugih, mnogo raširenijih i popularnijih društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter zbog širenja ekstremističkih ideja i društveno neprihvatljivog sadržaja.
“U svjetlu ove aktualne prijetnje za javnu sigurnost koja zahtjeva hitnu akciju, uklanjamo aplikaciju iz Google Play trgovine dok se ta pitanja ne riješe” – priopćili su iz Googlea.


I Apple je upozorio vlasnike Parlera da bi njihov softver mogao biti uklonjen iz App Storea ako ne poduzme mjere kako bi spriječio korisnike da planiraju ilegalne nasilne aktivnosti na platformi, poput neviđenog napada u Washingtonu.


Konzervativci i republikanski zastupnici koji podržavaju Trumpove prijetnje o izbornoj prijevari inicirali su prelazak istomišljenika na alternativne društvene mreže koje nisu ugradile filtere protiv objava koje sadrže neprovjerene tvrdnje, teorije zavjere, antisemitske i rasističke stavove ili otvorene laži. Čini se da je ta politika bila djelomično smišljena jer su platforme poput Parlera, Newsmaxa i Rumblea tako dobile novu publiku i veći broj korisnika. Pred kraj prošle godine Parler je bio najbrže rastuća društvena mreža zahvaljujući političkim događajima u SAD-u. Naime, Parler je rekordno skidan na App Storeu za vikend 8. i 9. studenog, kada su glavni svjetski mediji objavili da je Joe Biden pobjednik američkih predsjedničkih izbora. Tamo su, za razliku od Twittera i Facebooka, pristaše Trumpa slobodno mogle iznositi nedokazane tvrdnje o krađi na izborima. A takvih nije malo, ipak je Trump na posljednjim izborima dobio 74 milijuna glasova, ali šest milijuna manje od Biddena.  S obzirom da Facebook ima oko 2,7 milijardi korisnika, a Twitter 321 milijuna aktivnih korisnika, Parler sa svojih 4 milijuna aktivnih korisnika djeluje kao izolirani geto za ekstremne desničare što i nije loše da između sebe dijele svoje teorije zavjere, antisemitske i rasističke stavove i deluzije, a ne truju sve ostale. No ipak, Google je odlučio da više neće sudjelovati u širenju Parlera, a i Apple je na istom putu.


Facebook je jučer suspendirao račun Donalda Trumpa do kraja mandata, a Twitter trajno zbog straha da će ih upotrijebiti za poticanje još jednog napada poput onog u glavnom gradu države u srijedu.