Po posljednji put

Google produžio podršku za Chrome tražilicu na Windowsima 7 do početka 2022.

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Broj korisnika Windowsa 7 ne pada, vrlo je stabilan. Između kolovoza i listopada 2020. broj uređaja na kojima se još koristi Windows 7 čak je i narastao s 22.3 na 22.8 postoStare navike teško umiru. Ili, ne popravljaj ono što nije pokvareno. Obje ove izreke savršeno bi se uklopile u vjernost mnogih ljudi operativnom sustavu Windows 7. Unatoč upozorenjima da njegovo daljnje korištenje može biti sigurnosno upitno i opasno, nakon što je Microsoft početkom ove godine ukinuo podršku za svoju platformu, odnosno prestao izbacivati nadogradnje sustava koje štite od mogućih virusa i ostalih kibernetskih prijetnji, „sedmica“ se i dalje drži.


Polovinom ove godine oko 22 posto svih operacijskih sistema korištenih u računalima i dalje otpada na Windows 7 što ga drži na drugom mjestu odmah iz njegovog nasljednika Windowsa 10. I broj korisnika ne pada, vrlo je stabilan. Prema podacima Softpedije, u ovoj godini ostvaren je i rast korisnika, mali, ali ipak rast. Između kolovoza i listopada 2020. broj uređaja na kojima se još koristi Windows 7 narastao je s 22,3 na 22,8 posto.


Možda i s ovim brojkama na pameti, Google je promijenio svoje prijašnje planove u odnosu na korisnike Windowsa 7. Iako su prethodno najavili u siječnju 2020. da će 15. srpnja 2021. ukinuti sigurnosni štit za Windows 7, odnosno za one uređaje na kojima se koristi tražilica Chrome, sad su ti planovi malo revidirani. Zaštita je produžena do 15. siječnja 2022.
Kako piše PCmag, nema u toj odluci altruizma prema prema korisnicima koji odbijaju nadogradnju. To je isključivo poslovna odluka. Naime,  procjene kažu da se oko petine poslovnih subjekata koji koriste Chrome još uvijek rade na prelasku s Windowsa 7 na Windows 10. Poslije ovog šestomjesečnog produženja, novog vjerojatno neće biti, što znači da će i privatni korisnici koji još uvijek koriste Windows za malo više od godine dana dobiti još jedan jak razlog da nadograde svoj operacijski sustav.