Posveta prošlost

Francuski Elipson na tržište izbacio prekrasne retro zvučnike prikladnog imena

T.I.

Riječ je kompaktnoj trostaznoj zvučničkoj kutiji s prednjim bas refleks otvorom. Za najniže tonove zadužen je zvučnik jakog magneta i celuloznom membranom promjera 300 mm, srednjetoncem s kupolom promjera 55 mm koji pokriva tri oktave i visokotoncem svilene kupole i membrane promjera 22 mm



Kad se umorimo od modernosti, pogledamo s vremena na vrijeme preko ramena unazad i ciklički se vraćamo dizajnu iz prošlosti. Tehnologiju ne zaobilazi ovaj trend, pa ni audiofilske kompanije koje svako malo novim proizvodima odaju počast vremenima koja su davno iza nas. Cijenjeni francuski proizvođač Elipson s tradicijom dugom preko 80 godina, oduvijek je bio sinonim avangarde po pitanju elektroakustike. Sad se na trenutak okrenuo klasičnom dizajnu, netipičnom za njih s modelom prikladnog imena Heritage.


Tvrtka koja je postala velika nakon Drugog svjetskog rata opremajući audio tehnikom svaki studio nacionalne Francuske radiotelevizije, a među korisnicima poznata po svojim zvučnicima kuglastog oblika što će im ostati trade mark do današnjih dana.


Heritage XLS15 je nešto drugo, zvučnik koji kao da je iz vremenske mašine izbačen iz šezdesetih ili sedamdesetih godina porošlog stoljeća.




Konstruiran u klasičnom četvrtastom obliku, riječ je kompaktnoj trostaznoj zvučničkoj kutiji s prednjim bas refleks otvorom. Za najniže tonove zadužen je zvučnik jakog magneta i celuloznom membranom promjera 300 mm, srednjetoncem s kupolom promjera 55 mm koji pokriva tri oktave i visokotoncem svilene kupole i membrane promjera 22 mm (koji se nalazi i u Prestige seriji). Razinu srednjih i visokih frekvencija moguće je podesiti s amplitudom od 2 dB.


Na dno zvučnika se mogu učvrstiti dvije vrste postolja, od kojih jedno nudi nagib od 7 stupnjeva, što doprinosi akustičkoj fazi i popravlja zvučnu sliku. Alternativno, zvučnike se može postaviti na namjenske metalne stalke koji ga lagano podižu i naginju. Stalke proizvodi sestrinska firma Norstone i kupuju se odvojeno.


Još nisu stigli do Hrvatske, no domaći distributer je već formirao cijenu od 15.799 kuna.


Tehničke karakteristike:


Tip: kompaktna trostazna zvučnička kutija, bas refleks, otvor sprijeda


Visokotonac: 22 mm svilene membrane Silk dome 0.87”


Srednjetonac: 56 mm membrana s premazom


Bas: celulozna membrana 300 mm promjera


Frekventni odziv: 40 Hz – 25 kHz +/- 3 dB


Rezne frekvencije: 700 i 5000 Hz


Osjetljivost: 92 dB / 1m / 1w


Impedanca: 6 Ω


Preporučena snaga pojačala: 50 – 200 W


Snaga (RMS): 200 W


Dimenzije (ŠVD): 420 x 730/700 x 339 mm


Masa: 28 kg