Bugovo natjecanje poslovnih ideja

Društvena igra ‘Clockwork Briefcase’ pobjednik Idea Knockouta 2020

Vladimir Mrvoš

Elektronska društvena igra Clockwork Briefcase

Elektronska društvena igra Clockwork Briefcase

Pobjednici za nagradu dobili su put u Berlin i izlagački štand na sajmu IFA u rujnu 2021. godine 


Na danas održanom Bugovom natjecanju poslovnih ideja Idea Knockout sudjelovalo je 17 startupa iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Oni su svoje proizvode, usluge i poslovne modele predstavili deseteročlanom stručnom žiriju. Svi su za predstavljanje imali po pet minuta, te još pet minuta za odgovore na pitanja članova žirija i publike.  Nakon svih prezentacija žiri je kandidate ocijenio u četiri kategorije, a pobjednik je Clockwork Briefcase –  nagrađivana elektronska društvena igra deaktiviranja bombe sakrivene u koferu.
Prototip igre  predstavljen je na Idea Knockoutu 2016 kada je osvojio drugo mjesto. Ovog puta igra je spremna za proizvodnju, s potpuno redizajniranim hardverom i softver uređaja.


Sva iskustva s prvim prototipom, koji je izlagan u 12 gradova iz 6 zemalja, u kojima ga je igralo preko 2.000 igrača u preko 150 sati gameplaya, pretočena su u  gotov proizvod, za kojim se osim ogromnog gamerskog tržišta, pokazalo da itekako postoji veliki interes i u B2B segmentu.


Pobjednik je elektronska društvena igra Clockwork Briefcase

Pobjednik je elektronska društvena igra Clockwork Briefcase


Pobjednici Clockwork Briefcase za nagradu dobili su priliku da svoju igru predstavle svjetskom tržištu. Naime dobili su putovanje za dva predstavnika tima na svjetski tehnološki događaj IFA Berlin, s pokrivenim troškovima povratnih aviokarata, smještaja u Berlinu, putnoG osiguranjA i transporta unutar Berlina Uberom. Svoju igru moći će predstaviti na izlagačkom štandu na dijelu sajma nazvanom IFA Next, gdje će se moći svjetskoj publici i poslovnim ljudima, a njih na IFA-a bude i četvrt milijuna zajedno sa  350 ponajboljih startupa iz čitavog svijeta.


 


Drugoplasirani ekipa bila je  SportReact koja je predstavila Internet-of-Things uređaj namijenjen razvoju motoričkih i kognitivnih sposobnosti korisnika. Na treće mjesto osvojio je start up   Wingo stol s integriranim grijanjem u svom postolju, prvi takav u svijetu koji radi na principu konduktivnog prijenosa energije. Štedi do 10x više energije nego postojeće električne grijalice, kao i u odnosu na plinske grijalice je ekološki prihvatljivije rješenje jer nema stvaranja CO2. Primarano tržište su hoteli, restorani i kafići, ali je zbog velike uštede energije može biti zanimljiv i  kućanstvima. Osvajači drugog i trećeg mjesta dobit će ekskluzivnu priliku predstaviti se na Bug Future Showu 2021. Dodatnu nagradu u obliku potencijalne investicije Fil Rouge Capitala u iznosu od najmanje 10.000 eura osvojilo je čak pet timova –  Arbago, Inkplate, Sportreact, Kvizovi Srednja.hr te ZuluHood.