Nova era

Digitalni nezmjenjivi tokeni (NFT) donose tektonske promjene u svijet kolekcionarstva

Tihomir Ivka

Foto: Christie's

Foto: Christie's

Luda se stvar dogodila na aukciji kuće Christie's gdje je jedan NFT, odnosno digitalna slika Mikea Winkelmanna poznatijeg kao Beeple,  postigla je nevjerojatnu cijenu od 69 milijuna dolara, što je ovog kripto umjetnika koji umjesto platna prodaje piksele postavilo na treće mjesto živućih slikara po visini cijene neke umjetnineNFT, nezamjenjivi token (non-fungible token), omogućuje kupnju i prodaju vlasništva nad jedinstvenim digitalnim predmetima i praćenje tko ih posjeduje pomoću blockchaina (specifične baze podataka koja čini svaki NFT unikatnim i kojeg je nemoguće replicirati). NFT tehnički može sadržavati bilo što digitalno, uključujući crteže, animirane GIF-ove, pjesme ili predmete u video igrama. Prevedeno na razumljiviji jezik i fizičku imovinu, NFT je ručno izrađeni zlatni prsten s ugraviranim imenom vaše zaručnice ili supruge, a zamjenjivi token je poluga zlata bez ikakve identifikacije oznake. Drugim riječima, svaki zamjenjivi token ima istu vrijednost, dok nezamjenjivi ima unikatnu, odnosno višu vrijednost.


Nakon mnogima imaginarnih kriptovaluta, stiže velikom brzinom i kriptovalutna imovina u formi  NFT-a u svakodnevnu uporabu i mogla bi stubokom promijeniti svijet kolekcionarstva.


Tako Jack Dorsey, osnivač Twittera, prodaje ovih dana na aukciji svoj prvi tweet i već je postigao cijenu od 2,5 milijuna dolara.
Još luđa stvar dogodila se prekjučer na aukciji kuće Christie’s gdje je jedan NFT, odnosno digitalna slika Mikea Winkelmanna poznatijeg kao Beeple,  postigla je nevjerojatnu cijenu od 69 milijuna dolara, što je ovog kripto umjetnika koji umjesto platna prodaje piksele postavilo na treće mjesto živućih slikara po visini cijene neke od njihovih umjetnina nakon Jeffa Koonsa i Davida Hockneya. Djelo se zove „The First 5000 Days“ i zapravo je digitalni kolaž od pet tisuća sličica koje je Beeple nacrtao ili kompjuterski generirao u posljednjih 5000 dana svog života.


Takvu umjetnost kupuje nova generacija i novi soj bogataša i sakupljača umjetnina. Iz Christie’sa su poručili da je bilo samo 33 ponuđača i da njih 91 posto nikada nisu bili njihovi klijenti, odnosno sudjelovali na aukcijama „fizičkih“ artefakata bilo koje vrste.


NFT može biti bilo što, pa se prodaju i kratki video isječci najboljih trenutaka u NBA. Kao nekad prodaja i zamjena sportskih kartonskih sličica (koje su i danas veliki biznis u Americi), čiji rijetki primjerci dostižu cijene od nekoliko desetaka tisuća dolara, tako se sad prodaju video isječci s certifikatom vlasništva. Ovakav način sakupljanja već je generirao preko 200 milijuna dolara zarade, a „highlightsi“ Lebrona Jamesa prodali su se najskuplje, za 200 tisuća dolara. Kako to izgleda i što se tu skuplja pogledajte u tweetu ispod.I u glazbi NFT postaje izvor (dodatne i neočekivane), zarade. Američki rokeri Kings Of Leon su tako zaradili preko dva milijuna dolara prodajom digitalnih nezamjenjivih tokena svojeg novog albuma „When You See Yourself“. O čemu je u ovom slučaju riječ? Ako platite 50 dolara za NFT verziju albuma na blockchainu ćete posjedovati token s kojeg možete preuzeti zapis, ekskluzivni omot i pristup vinilu s ograničenom nakladom. Tokeni koji se ne prodaju do određenog datuma bit će uništeni. Oni koji su kupljeni imat će veću vrijednost, nešto poput rijetkih izdanja albuma na vinilu. „When You See Yourself“ je prvi major album pušten u ovakvom obliku na tržište, ali poslije ovakvog uspjeha i zanimanja fanova, zasigurno ne i zadnji.