Godinu dana kasnije

Malezijski poduzetnik kupio NFT prvog tweeta za 2,9 milijuna dolara. Sad shvaća da je to bila jako loša poslovna odluka

T.I.

Iz online tržnice OpenSea su najavili prodaju usporedivši prvi tweet na svijetu "Mona Lisom digitalnog doba", što nakon devet dana aukcije i najvišom ponudom od 15 tisuća dolara zvuči prilično pretencioznoKad je krenulo „ludilo“ s prodajom nefizičkih stvari i memorabilija u digitalnom obliku pod nazivom NFT (nezamjenjivi token), frcali su milijuni dolara nadobudnih bogataša nove generacije kako bi u digitalnom obliku postali ekskluzivni vlasnici raznih virtualnih umjetnina i digitalnih znamenitosti.


Jedan od najrazvikanijih slučajeva je bila prodaja prvog „tvita“ osnivača Twittera Jacka Dorseya. On je u humanitarne svrhe išao prodati njegov NFT prošle godine, odnosno poruku koju je uputio 26. ožujka 2006. sadržaja  “just setting up my twttr”, i postigao prilično nevjerojatnu cijenu od 2,9 milijuna dolara.


Čovjek koji je to tada smatrao dobrim ulaganjem zove se Sina Estavi i obogatio se također na blockchain tehnologiji (šef je blockchain tvrtke Bridge Oracle iz Malezije). No, nakon što je godinu dana nakon kupnje ponudio NFT prvog tweeta na prodaju, shvatio je da mu ulaganje baš i nije bilo proročansko. Iako je – očito iz PR pobuda – već prije govorio da mu je nuđeno i 10 milijuna dolara da preproda Dorseyev tweet, aukcija objavljena na online tržnici OpenSea brutalno je prilično brutalno ogolila cijelu priču.
Naime, trenutno je na Open Sea najviša ponuđena cijena nakon dugih devet dana aukcije „pišljivih“ 15 tisuća dolara.


Da stvar za Estavija bude gora, ispao je smiješan objavom na Twitteru o prodaji NFT-a kojeg je platio skoro tri milijuna dolara. Naime, uz najavu da će od prodaje pola dati u humanitarne svrhe, usput je napisao da očekuje najveću ponudu od preko 25 milijuna dolara.Bilo je tu i drugih “bisera” u pokušaju prodaje. Iz OpenSea su najavili prodaju usporedivši prvi tweet na svijetu “Mona Lisom digitalnog doba”, što nakon devet dana aukcije i najvišom ponudom od 15 tisuća dolara zvuči prilično pretenciozno. Možda je krivo vrijeme i možda će NFT prvog tweeta za 500 godina vrijediti basnoslovne milijune kao prava “Mona Lisa” danas. No, iz aktualne perspektive, evidentno je da je Sina Estavi promašio u prognozi za jedno 1600 puta i prilično je jasno da je umjesto dobrog ulaganja, kupovina ovog NFT-a zapravo bila katastrofalna poslovna odluka.