Dobra vijest za svemirske agencije

Australski znanstvenici slučajno otkrili leguru nulte toplinske ekspanzije od -269 do 1126 stupnjeva Celzija

T.I.

Foto: European Space Agency

Foto: European Space Agency

Materijal je prikazao veću toplinsku stabilnost od bilo kojeg drugog poznatog materijala, što bi ga moglo učiniti vrlo praktičnim alatom za svakog tko projektira nešto što treba raditi u ekstremno raznolikim termalnim okruženjimaJedan od najvećih izazova kod konstrukcije svemirskih brodova i ostalih letjelica koje svemirske agencije šalju izvan Zemljine atmosfere je korištenje adekvatnih materijala koji mogu podnijeti ekstremne hladnoće u svemiru, ali isto tako ekstremno visoke temperature pri izlasku i posebno ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.


Čini se da su znanstvenici sa Sveučilišta Novi Južni Wales u Australiji (UNSW) na tragu legure koja se pokazala toplinski najstabilnijim od svih materijala za koje čovjek zna. Naime, spojili su skandij, aluminij, volfram i kisik i dobili novi materijal nulte toplinske ekspanzije (ZTE) koji se u volumenu prilikom ispitivanja nije mijenjao na temperaturama u rasponu od 4 do 1400 Kelvina, odnosno nama razumljivije od -269 do 1126 stupnjeva Celzija.


Kao u svom istraživanju objavljenom u Chemistry of Materials kažu znanstvenici sa UNSW-a, materijal je prikazao veću toplinsku stabilnost od bilo kojeg drugog poznatog materijala, što bi ga moglo učiniti vrlo praktičnim alatom za svakog tko projektira nešto što treba raditi u ekstremno raznolikim termalnim okruženjima, za što nam upravo svemirski poduhvati prvo padaju na pamet. Osim avijacije i svemirskih istraživanja, ovaj materijal bi se mogao koristiti i u medicini gdje odstupanja u temperaturi nisu toliko velika, ali gdje i minijaturna širenja ili skupljanja implantata mogu dovesti do kritičnih situacija.
Zasad materijal ima komplicirano stručno ime Sc1.5Al0.5W3O12 i valjda će dobiti neko pamtljivije u skoro vrijeme.


Zanimljivo, australski tim stručnjaka došao je do novog materija nulte toplinske ekspanzije slučajno.


“Provodili smo eksperimente s tim materijalima u okviru naših istraživanja na baterijama sa sasvim drugačijim ciljem i slučajno naišli na posebno svojstvo ovog određenog sastava”, kaže izvanredni profesor na UNSW-u Neeraj Sharma za New Atlas.


“Koji dio djeluje na kojoj temperaturi, to je drugo pitanje, jer ne znamo još”, kaže Sharma, koji dodaje da bi materijal mogao biti lako proizvodiv i relativno jeftin pod uvjetom da se pronađe zamjena za skandij koji je od svih elemenata bitno rijeđi i skuplji. Prema raspoloživim podacima kilogram ovog materijala, u posljednjem desetljeću varirao je od 4 do čak 20 tisuća dolara što je jeftinije od recimo zlata (kilogram  sad košta oko 50 tisuća eura), ali ga čini jednako nepodesnim za široku upotrebu.


Tim australskih znanstvenika sada i dalje provodi daljnja istraživanja s drugim elementima koji ne bi narušili toplinsku stabilnost, a bitno su jeftiniji od skandija.


Ostali su sastojci, međutim, široko dostupni i povezuju se pomoću “relativno jednostavne sinteze”, tako da tim vjeruje da ovaj materijal ne bi trebao predstavljati prepreku za masovnu proizvodnju.