Platforma za streaming glazbe

Spotify ponovo dijeli otkaze, sada je riječ o čak 1.500 ljudi

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters

To je treći put ove godine da Spotify otpušta. U siječnju je otkaze dobilo 600 zaposlenih, a lipnju 200STOCKHOLM – Platforma za streaming glazbe Spotify u ponedjeljak je priopćila da će otpustiti oko 1500 zaposlenika ili 17 posto ukupnog broja zaposlenih, kako bi smanjila troškove.


To je treći put ove godine da Spotify otpušta. U siječnju je otkaze dobilo 600 zaposlenih, a lipnju 200.


Nakon velikog broja otkaza u tehnološkim kompanijama početkom godine, neke su ponovno počele smanjivati ili najavljivati smanjivanje radne snage.
Izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek obratio se zaposlenicima i poručio da je tvrtka 2020. i 2021. više zapošljavala zbog nižih kapitalnih troškova te dok je njezina proizvodnja rasla.


Spotify je uložio više od milijardu dolara kako bi izgradio svoj poslovanje podcastima, uveo u poslovanje slavne osobe poput Kim Kardashian, princa Harryija i Meghan Markle, te proširio svoju tržišnu prisutnost u većini zemalja u svijetu u svojoj potrazi za milijarditim korisnikom do 2030. godine.


Trenutno ima 601 milijun korisnika, u odnosu na 345 milijuna krajem 2020. godine.


U trećem je tromjesečju kompanija ostvarila dobit kao rezultat povećanja cijena svojih streaming usluga i rasta broja pretplatnika u svim regijama, a kompanija je prognozirala da će njezin broj mjesečnih slušatelja dosegnuti 601 milijun u blagdanskom tromjesečju.


Ek je u ponedjeljak rekao da se broj otkaza može čini velikom s obzirom na nedavno pozitivno izvješće o zaradi i izvedbi.


“Prema većini pokazatelja, bili smo produktivniji, ali manje učinkoviti. Moramo biti oboje”, objasnio je.


Kompanija će u ponedjeljak početi informirati zaposlene koji su dobili otkaz. Bit će plaćeni još pet mjeseci, a tijekom toga razdoblja imat će i regres i zdravstveno osiguranje.


Tvrtka će također ponuditi imigracijsku podršku zaposlenicima čiji je status povezan s njihovim zaposlenjem.