Mladi tim

Robotiq.ai: Hrvatska tvrtka za softversku robotiku osigurala je milijune investicija

Portal Novi list

Mladi tim tvrtke Robotiq.ai / Foto Nova TV

Mladi tim tvrtke Robotiq.ai / Foto Nova TV

Tehnologija je napravljena ovdje u Zagrebu, u Ziceru. Ja to volim reći da je napravljena u zagrebačkom laboratoriju, od naših ljudi, ističe Marko GudeljKrenuli su od nule, a danas imaju osigurane milijune investicija. Da bi ostvarili ono što su zacrtali, ostavili su svoje sigurne poslove i bacili se u poduzetničke vode.


Večerašnja „Bolja Hrvatska“ Dnevnika Nove TV predstavila je priču Marka Gudelja, Darka Jovišića i Ivana Belasa ili jednim imenom – ekipe Robotiq.ai. S njima je razgovarala reporterka Sanja Vištica.


Ono čime se bave je softverska robotika, odnosno, programiranje aplikacije koja na računalu imitira čovjeka i može odraditi gotovo sve kao i fizička osoba – analizirati, stvarati izvješća ili izvršavati tehničke zadatke – i koristi se za automatizaciju ponavljajućih zadataka u kompanijama.
„Tehnologija je napravljena ovdje u Zagrebu, u Ziceru. Ja to volim reći da je napravljena u zagrebačkom laboratoriju, od naših ljudi, što je ono nekako uvijek bila želja da napravimo proizvod, da napravimo tehnologiju s našim ljudima“, kaže Marko Gudelj, suosnivač tvrtke.


Najteže je bilo, kažu, osigurati prve klijente, a danas, četiri godine kasnije, klijenti traže njih. Surađuju s velikim tvrtkama, od banaka, preko osiguravateljskih kuća, do hotela.


„Najgore je skupiti prvih par klijenata jer netko vam mora dati priliku. Znači, kad radite proizvod, imate nešto što još nije zrelo i netko vam mora dat tu prvu šansu da negdje do ispilotirate“, priča Darko Jovišić.


Trenutno ih je 25 zaposlenih, od kojih čak 60% čine žene, a želja im je do kraja godine proširiti tu brojku na barem 50.


„Meni je ovo igranje. Ja stvarno radim posao koji volim, tako da mogu reći da ne radim, nego se igram“, kaže za Novu TV voditeljica odjela isporuke, Maja Fintak.


Uskoro će igru preseliti u svoje urede jer su prerasli inovacijski centar. Idući veliki korak za tvrtku je, kaže Marko Gudelj, izlazak na zapadnoeuropska tržišta, a na pitanje gdje se vide u budućnosti, odgovara: „Vidimo se kao nekakvi lideri u području robotik procesa, odnosno tehnologija za automatizaciju poslovnih procesa.“


Cijelu priču pogledajte OVDJE.