Nevjerojatno

Japan srušio rekord u najbržem internetu: Postigli su brzinu koju ne možemo ni zamisliti

S.M.

Foto: iStock

Foto: iStock

Usporedbe radi, prosječna brzina interneta u Hrvatskoj iznosi 59.52 Mbps za download te 29.95 Mbps za uploadStručnjaci s japanskog Nacionalnog instituta za informacijske i komunikacijske tehnologije (NICT) srušili su rekord u brzini prijenosa podataka putem interneta.


Njihovi posljednji podatci pokazuju brzinu prijenosa od nevjerojatnih 319 terabajta po sekundi (Tbs) čime su srušili prošlogodišnji rekord od 178 Tbps po sekundi kojeg su postavili britanski i japanski stručnjaci, piše LADBible.


Usporedbe radi, prosječna brzina interneta u Hrvatskoj iznosi 59.52 Mbps za download te 29.95 Mbps za upload, čime smo na globalnoj ljestvici Speed Testa na 67. mjestu.
Stručnjaci s japanskog Instituta u svojim su naporima poboljšali svaku fazu lanca prijenosa, a koristili su optičke kabele s četiri umjesto jedne jezgre te pojačivače. Prijenos podataka testirali su na tri tisuće kilometara, a njihov je plan da domet povećaju na prekooceanske udaljenosti.


Prema pisanju Interesting Engineeringa, koristili su “eksperimentalni fotonski čip”.


Ovakav internet nažalost neće biti za široku uporabu jer bi korisnici koji internet koriste za primjerice, gledanje Netflixa ili posao, mogli izvući maksimalnu brzinu od 10 gigabajta po sekundi prije nego se sustav preoptereti.