U Zagrebu

Otpočela trodnevna manifestacija Balotini dani

Olga Monika Menčik

Foto: Paola Brletić

Foto: Paola Brletić

Posjetitelji su se upoznali s Balotinim životom i radom te njegovim utjecajem na istarsku povijest i književnostU Klubu studenata Istre »Mate Balota« u Zagrebu od srijede se održava trodnevna manifestacija Balotini dani, povodom 125. godišnjice rođenja Mije Mirkovića – Mate Balote. Uz prisustvo brojnih članova kluba, ali i zainteresiranih Istrijana, među kojima je bio i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, na otvaranju Balotinih dana povela se panel-rasprava koja je posjetitelje upoznala s Balotinim životom i radom te njegovim utjecajem na istarsku povijest i književnost.


Unuka Mate Balote, Nada Mirković, rekla je kako, za razliku od moderatorice Paole Orlić, bivše predsjednice Kluba, te Eveline Rudan, istarske pjesnikinje, nije baš mnogo dolazila u »Istarski« klub. Istaknula je kako cijelog života živi u Zagrebu, a čakavštinu je uvijek samo slušala, ne i govorila.


– Deda se trudio, uvijek nas je učio, ali ni on nije imao s kim je govoriti. Živio je godinama u Subotici, a da bi mog oca što više povezao s Istrom, poslao ga je u gimnaziju u Zagreb, tijekom koje je stanovao u istarskom internatu, rekla je Nada Mirković.
– On je imao dva pola. Bio je jako fokusiran i oštar u radu, a vrlo topao za obitelj – i obožavao je zabavu. U poslu je bio iznimno organiziran. Nije podnosio lijenost, nije dozvoljavao da se u kuću donese kauč – ili si se provodio, ili si radio, dodala je.


Evelina Rudan istaknula je kako se s Balotinom poezijom susrela u osnovnoj školi, kao i to da i ona važnost čakavštine iskazuje pisanjem poezije na njoj. Na panelu je istaknuto kako mladi danas žive u okruženju u kojem je sve što im je važno pisano na jeziku koji razumiju, dok se Balota osjećao kako je sve što je službeno – napisano na tuđem jeziku.


– Borio se da zadrži identitet Istrijana, premda nije živio tamo. Od tuge odvojenosti od svog kraja liječio se pišući poeziju, rekla je Nada Mirković.


Balotini dani realiziraju se u suradnji s Općinom Marčana koja je sufinancirala projekt.