Četvrtkom u podne

VIDEO Dražen Vranić u Studiju 20a: Tko je “misteriozni investitor” koji kupuje terene u Kostreni?

Barbara Čalušić

Dražen Vranić i Barbara Čalušić / Foto: V. KARUZA

Dražen Vranić i Barbara Čalušić / Foto: V. KARUZA

S načelnikom Kostrene Draženom Vranićem o brojnim aktualnostima u jednoj od najbogatijih općina u HrvatskojOvog četvrtka u našem Studiju 20A gostuje načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.


S kostrenskim načelnikom razgovarali smo o brojnim aktualnostima u Kostreni, od pozitivnih do onih problematičnih poput ekologije koja je u Kostreni ugrožena u posljednje vrijeme.

– Kostrena je još od 60-ih godina, dok je još bila zajednica općina Rijeka, zajedno s cijelim istočnim dijelom Riječkog prstena bila namijenjena da bude industrijska zona. Tako smo dobili Viktor Lenac, rafineriju, termoelektranu, koksaru u Bakru, Omišalj, Janaf…


Promjenom sustava ta se situacija promijenila, Kostrena se transformirala u poželjno mjesto za život, to pokazuju svi demografski podaci, ali i dalje imamo industriju koja ima svoje pozitivne i negativne strane.
Imamo vrlo izdašan proračun koji omogućava brojne projekte i čitav niz standarda koji privlače ljudi, ali i potencijalni niz zagađenja i stvari koji se nažalost događaju ovih dana.


Sama jedinica lokalne samouprave nema usvojim rukama instrumenata da poduzima čitav niz aktivnosti osim da upozorava i daje informacije nadležnim inspekcijama.


Problem je što su i sankcije koje se izdaju premale, tim industrijama to nije problem platiti.


Sama industrija da poštuje ekološke standarde ne bi bio problem.


Imamo čitav niz primjera gdje su u centru grada industrijska postrojenja, ali očito se tamo poštuju najviši ekološki standardi.


Nadam se da će nadležne inspekcije poduzeti sve da se takve stvari više ne događaju.Kostrena je atraktivna lokacija, posebno u priobalnom pojasu. U posljednje vrijeme šire se priče o misterioznom investitoru koji kupuje terene u tom pojasu, između ostalog u rekreacijskoj zoni oko kluba Croatia linea. Tko kupuje zemljišta?


Unatoč kuloarskim pričama i društvenim mrežama, od uvale Žurkovo do Svežnja i Stare vode, apsolutno ništa se ne mijenja, nikakva prostorna dokumentacija, niti se bilo kome pogoduje.


U tome dijelu se ništa ne mijenja. Činjenica je imate prostor Croatia linea koji je u vlasništvu Republike Hrvatske. Želja nam je staviti to u javnu funkciju, da nam država prenese u vlasništvu ili koncesiju, ali do sada nije bilo sluha.


Općina nije prodala niti jedan teren na tom području niti će prodati, na kraju tamo se nište ne može ni raditi po postojećoj dokumentaciji , a kao što sam rekao, nema promjene dokumentacije.


Postoji interes određenog investitora koji bi išao revitalizirati prostor Croatia linea, mi smo ga uputili prema državi i tu je ključ te situacije.


Tko je taj investitor?


To je trgovačko društvo, prema mojim informacijama, u vlasništvu gospodina koji je investirao u Hilton u Rijeci.


Oni koji kupuju terene to kupuju od privatnih fizičkih osoba, mi kao JLS ne možemo utjecati na to kako netko raspolaže privatnom imovinom.


Smatram da je to najvrijedniji prostor Općine Kostrena, da je to prostor kojeg tek treba osmisliti. Kada i ako dođe do nekih izmjena, javnost će biti informirana.


Kostrena bi trebala dobiti novi vrtić. 


Postojeći je napunjen maksimalno, onoj djeci koja ostanu neupisana omogućimo sufinanciranjem da se upiše negdje drugdje. Novi vrtić je 3,2 milijuna eura vrijedan projekt. Plan je da u rujnu krenemo s radovima, očekujem do kraja 2024., prvi kvartal 2025. da dobijemo kapacitet za 100 djece.


Što je s Domom za starije?


To je projekt koji je dugo stajao, pripremili smo cijelu stvar. To je ogroman projekt, osobno mislim da je od županijskog značaja.


Otvorila s mogućnost za NPOO, uvjet je bio da partner bude županija. Sklopili smo sporazum prijavili se na natječaj i nadamo se pozitivnom rješenju. Nadamo se da će se uključiti i druge jedinice lokalne samouprave.
Kapacitet je 150 osoba, ali nije klasični dom, jer pruža i niz usluga koje će biti od šireg značaja i za mještane Kostrene i za sve ostale.


Kako će se porezna reforma odraziti na proračun?


Ne bi se trebala negativno odraziti jer mi prireza nemamo. Svi naši planovi su rađeni bez tog prihoda. Imao povećan prihod od poreza na dohodak, to je posljedica povećanja broja stanovnika i dokaz da se kod nas doseljavaju stanovnici koji ostvaruju veće prihode pa se onda to reflektira i na općinski proračun.


Cijeli razgovor pogledajte u videu.