Monumentalni pothvat

Michelangelov David od 430 tisuća šibica. Fascinantna izvedba međimurskog umjetnika spaja strpljenje, strast i preciznost

Doria Mohorović

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najveće poteškoće, kako ističe Tomislav Horvat, proizlaze iz same dužine izvedbe, a već je dosad u njega ugradio više od 3.000 radnih satiMeđimurski umjetnik Tomislav Horvat posljednjih šest godina od šibica gradi skulpturu »Stvoritelja«. Fascinantan rad, inspiriran Michelangelovim kipom Davida, trenutno broji 400 tisuća šibica i doseže visinu od čak 5,30 metara.


U ovakvom, nedovršenom izdanju, bit će predstavljen javnosti od 27. studenog 2023. u galeriji Oblok u Zagrebu. Nekoliko Horvatovih skulptura Istrijani su imali priliku upoznati i u Poreču, gdje je mladi kreativac izložio svoje radove 2018. i 2019. No, ovog puta fokusirali smo se na njegov aktualni i dosad najveći i najkompleksniji rad.


Proces stvaranja monumentalnog umjetničkog pothvata započeo je 2018. godine, a kako predviđa Horvat, »Stvoritelj« bi trebao poprimiti finalni oblik za godinu do dvije. Očekuje se da će konačni rad sadržavati između 420 i 430 tisuća šibica. Najveće poteškoće, kako ističe umjetnik, proizlaze iz same dužine izvedbe, a već je dosad u njega ugradio preko 3.000 radnih sati.
– Bilo je muke i s motivacijom, ali sada, kako se već polako nazire kraj, motivacija je zapravo sve veća i veća. Tu zaista moram istaknuti ulogu svoje supruge koja mi je najveća podrška u mojem radu. Također, izuzetno je zahtjevno raditi na takvom projektu, a istovremeno svakodnevno ići na posao, kaže nam sugovornik zaposlen u tvrtki Međimurje PMP kao poslovođa u proizvodnji AB elemenata.
Vrijeme za rad


Dnevno se izrađivanju maketa od šibica posveti i po nekoliko sati, a najčešće je to rano ujutro. Ustaje i prije četiri sata, kako bi prije posla radio na skulpturi.


– Mjesečno od 30 do 70 sati provedem u radu na skulpturi. Sve ovisi o vremenu koje uspijem izdvojiti. Ove godine je pogotovo zahtjevno s vremenom jer smo supruga i ja dobili i drugog sina, pa zna biti zaista izazovno pronalaziti vrijeme za rad, upravo zbog toga većinom radim ujutro. Većinom su tematike mojih skulptura priznanja velikanima umjetnosti. Tako je zapravo skulptura »Stvoritelj« svojevrsni spomenik Michelangelu kako radi na skulpturi Davida.


Zatim prva skulptura »Kum« je posvećena filmskoj trilogiji »Godfather«, »Pijanist« je rađen po uzoru na W. A. Mozarta. Jedino je skulptura »Očajnik« jedna tematska skulptura koja prikazuje sav očaj čovjeka koji mora napustiti svoju obitelj zbog egzistencije, kaže nam Horvat. U svom bogatom umjetničkom opusu, do sad je, uz »Stvoritelja«, napravio skulpture »Kum« od 117 tisuća šibica, »Pijanist« od 210 tisuća šibica, »Očajnik« od 54 tisuća šibica.


Na pitanje o vrsti šibica koje koristi i izazovima u njihovu nabavljanju, odgovara nam da su šibice vrlo lako dobavljive te da ih kupuje u obližnjim trgovinama.


– Rekao bih da je podloga zapravo najvažnija u cijelom radu. Na trenutnoj skulpturi sam prvi put počeo kao podlogu koristiti XPS, odnosno stirodur, objašnjava Horvat.Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Životni poziv


Građevinski tehničar koji je i zaposlen u struci, ispričao nam je i kako je došao na ideju bavljenja umjetnošću šibica te kako je iz hobija nastala prava, dosad na našim prostorima, a i šire, neviđena umjetnost. Budući da se ideja izrodila još u srednjoj školi, Horvata zaista možemo nazvati hrvatskim »dječakom sa šibicama«. U trećem razredu srednje škole, slušajući predmet povijest umjetnosti, zainteresirala ga je talijanska renesansa, kad su obrađivali mozaik.


– Zatim sam došao na ideju da bih mogao pokušati izraditi neki trodimenzionalni oblik u stilu mozaika. Zanimljivo je da su moji prvi pokušaji bili od lomljenog stakla. Međutim, ubrzo sam krenuo sa šibicama i tako sam između trećeg i četvrtog razreda srednje počeo raditi na maketi imaginarnog mosta od šibica, priča nam umjetnik. I upravo je taj imaginarni most izgrađen od 7500 šibica, koji je dovršio 2007. godine, označio početak neviđene umjetnosti koja je postala njegov životni poziv.


Nedvojbeno je da će se za ovog umjetnika, koji spaja strpljenje, strast i preciznost u svakoj šibici, još često čuti na hrvatskoj, ali i svjetskoj umjetničkoj sceni.


Tisuće i tisuće šibica

U umjetničkom opusu dosad je, uz »Stvoritelja«, napravio skulpture »Kum« od 117 tisuća šibica, »Pijanist« od 210 tisuća šibica, »Očajnik« od 54 tisuća šibica.