Riječki autor

Zoran Žmirić u ponedjeljak u Ex Librisu predstavlja novi roman “Hotel Wartburg”

Kim Cuculić

Zoran Žmirić

Zoran Žmirić

Zoran Žmirić majstorski opisuje odrastanje dječaka koji postaje roker i u sukobu je s ocem koji je sentimentalan, ali odlučan.



U ponedjeljak, 16. svibnja u 19 sati u Antikvarijatu Ex Libris održat će se promocija romana »Hotel Wartburg« nagrađivanog i prevođenog prozaista Zorana Žmirića.


Osim autora, o knjizi će govoriti urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević, a susret će moderirati poznati riječki autor Vlado Simcich Vava.


Novi Žmirićev roman vodi nas u osamdesete godine dvadesetog stoljeća, u vrijeme kada je svijet još bio mlad ili se barem takvim činio.




Kada su sve obitelji nalikovale jedna na drugu i kada je automobil bio čudo, a kad je bila riječ o Wartburgu, neuništivom njemačkom proizvodu u koji je stalo sve i malo više od toga, to je čudo bilo vrijedno svega.


Zoran Žmirić majstorski opisuje odrastanje dječaka koji postaje roker i u sukobu je s ocem koji je sentimentalan, ali odlučan.


Ovaj roman jedan je od onih što se čitaju bez prekida i u kojem je svaka riječ brižljivo izvagana da bi prizvala onu snažnu emociju koju sjećanje može dozvati.


Zoran Žmirić rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, a radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski, talijanski i ukrajinski.


Dosad je objavio: »Kazalište sjena« (Adamić, 2002.); »Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man« (Meandar, 2005.); »Blockbuster« (VBZ, 2009., AdPublik 2012., Poljska, Hena com 2018., Fabula, 2018., Ukrajina); »Riječke rock himne« (KUD Baklje, 2011.); »Snoputnik« (Hrvatsko društvo pisaca, 2014.); »Zapisano metkom« (Studio TiM, 2015., Krok 2020., Ukrajina); »Putovanje desnom hemisferom« (Hena com, 2017.); »Pacijent iz sobe 19« (Hena com, 2018., Književna radionica Rašić, 2019., Srbija, Infinito Edizioni 2021., Italija); »Kaleidoskop« (Hena com, 2019.). S romanima »Blockbuster« i »Pacijent iz sobe 19« bio je u finalima za najvažnije hrvatske književne nagrade.


Dobitnik je nagrada i priznanja: »Književno pero« Hrvatskog književnog društva za knjigu godine – »Blockbuster« (2010.), Godišnje nagrade Grada Rijeke za stvaralački rad i posebna dostignuća u kulturi (2011.), CeKaPe za kratku priču (2013.), »Fran Galović« 2019. po glasovima čitatelja za roman »Pacijent iz sobe 19« (2019.).