Vremenaste priče

Zoran Vakula i Nik Titanik imaju edukativni projekt: “Vjetropirasta” najavljuje seriju meteoslikovnica

Ivana Kocijan

Foto: Promo

Foto: Promo

Cilj slikovnica je približiti često spominjane meteorološke termine najmlađima kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja



Kakva dobra vijest! Zoran Vakula i Nik Titanik slikovnicom »Vjetropirasta« otvaraju zajednički projekt serije meteoslikovnica »Vremenaste priče«. Nik Titanik i Zoran Vakula dobro su nam poznata imena.


No kombinacija njih dvojice na prvi pogled možda malo djeluje čudna, neobična. Zoran, poznatiji kao Vakula, dobro je znani meteorolog – prognostičar koji svakodnevno piše o (ne)vremenu i zanimljivostima vezanim za meteorologiju. Nik Titanik, pravim imenom Nikola Plečko – vrsni je karikaturist, osobito politički koji svakodnevno objavljuje barem dvije karikature na temu aktualnog stanja u zemlji i inozemstvu.


Jedan piše, drugi crta


Obojica se gotovo svakodnevno spominju u kojekakvom kontekstu, ne uvijek pozitivnom. No ovaj put bi trebali. Zbog čega? Zbog toga što su pokrenuli gore spomenuti projekt meteoslikovnica pod nazivom »Vremenaste priče« u kojem su obojica gotovo početnici. Kako to izgleda? Jedan piše, drugi crta. I to za djecu. Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku će zanimljivost vjerojatno naći i stariji. Možda i mlađi.


Foto: Promo




Nakon upoznavanja i suradnje zahvaljujući Hrvatskom društvu karikaturista i međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije – koja još uvijek traje – njih su dvojica »kliknuli« i pripremili prvu od planirane serije od 12 slikovnica na temu meteorologije. Kako otkrivaju, cilj im je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, gotovo pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.


Objašnjenja meteopojmova


Prva je priča »Vjetropirasta«. Ali ne zato što su njih dvojica vjetropirasti – lakomisleni, i sve olako shvaćaju i nepromišljeno se upuštaju u ovaj projekt – iako bi neki mogli i tako komentirati – nego zato što govori o vjetru. Što je to vjetar, gdje se nalazi, kakav je, služi li čemu, kakvih sve ima vjetrova…


Hoće li nas vjetrovi dopuhati do pojašnjenja oblaka, sunca, kiše, snijega i drugih meteoroloških pojava ovisi i o kvaliteti »Vjetropiraste« – koja nije samo slikopriča, nego djelomično i bojanka, a sadrži i križaljku, premetaljke i rebuse.


Izdavač slikovnice je Nik Titanik Studio d.o.o., prvi i jedini hrvatski studio specijaliziran za izradu karikatura, ilustracija, stripova i slikovnica. Slikovnicu će biti moguće kupiti i preko poveznice, a uskoro i u boljim knjižarama.