HNK Ivana pl. Zajca

Novi problem u riječkom kazalištu: Marin Blažević pokrenuo proces otkaza Filipu Faku

Davor Mandić

Filip Fak / Foto: Novi list

Filip Fak / Foto: Novi list

Ravnatelj Opere nije još dobio službeno rješenje, no ima prilično jasnu viziju zašto mu se sve ovo događa. Mi pak donosimo kronologiju koja je do ovoga procesa dovela



RIJEKA – Ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca, cijenjeni pijanist Filip Fak, dobio je poziv za očitovanjem »zbog postupaka koji upućuju na višestruko kršenje pravilnika i ugovora o radu«. Odluku o pozivu nije dobio službeno, već je od kolegice Vanje Zelčić dobio informaciju da mu se sprema otkaz ugovora o radu. Upitali smo ga za komentar još dok smo i sami baratali informacijom o otkazu, a ne pozivom na očitovanje.


– Kako čujem iz kuloara, dobio sam otkaz. To mi je javila kolegica Vanja Zelčić, kao sindikalna povjerenica, s obzirom na to da je Sindikat prema propisima morao dobiti prijedlog na očitovanje. Međutim, osobno nisam o tome obaviješten, ni pozivom, ni e-mailom. Rekao bih vam preciznije da sam i sam bolje upućen, ali otkaz je navodno zbog izostanka od tri dana. Ako sam dobro shvatio iz onoga što mi je kolegica Zelčić prenijela, prvi dan bio sam na bolovanju, drugi dan bio sam u Zagrebu na nastupu (za što imam dozvolu Kazališnog vijeća), a treći dan je bila ona već čuvena presica, kada jesam izostao nekoliko sati, ali nije da nisam radio, jer sam održao neke sastanke i odradio neke obaveze. Uostalom, moj ugovor o radu predviđa da mogu raditi i izvan ureda, a to rado koristim u situaciji kad je spram mene marljivo iskonstruirana neprijateljska atmosfera.


Osveta za javne istupe


Koliko je otkaz (ne)utemeljen ili (protu)zakonit neka utvrdi sud, ali i pticama na grani je jasno kako sve skupa nema nikakve veze s mojim navodnim izostankom s posla, već je to isključivo osveta za moje javne istupe protiv trenutne situacije u Kazalištu i protiv prijedloga novog Zakona o kazalištima. Sami procijenite koliko je moralno i legalno dati otkaz »zviždaču« koji je poslodavca tužio za mobing, a ja mogu samo reći da mi je otkaz u trenutačnoj situaciji najveći mogući kompliment i nepobitan dokaz da se borim za prave stvari – rekao nam je Fak, kojeg smo pitali i na koji će način taj postupak utjecati na već postojeću njegovu tužbu za mobing.




– Ja sam za vladavinu prava i nikada neću pristati na tiraniju. Ovaj otkaz će samo pridonijeti mojoj tužbi za mobing kao dodatni dokaz mojih ranijih tvrdnji – kazao nam je Fak.


Budući da Faku nije uručen poziv, on je smatrao, prema navodima kolegice, da mu se sprema otkaz. Stoga smo i mi upitali intendanta Blaževića je li točno da Filipu Faku otkazuje ugovor o radu i koji su razlozi. Blažević je odgovorio da informacija nije točna, već da je Faku poslan poziv za očitovanjem.


– Tek kad pristigne njegovo očitovanje, ako će se očitovati, i usto mišljenje sindikalnih povjerenika, tek tada ću razmotriti cijelu situaciju i moći odlučiti kako postupiti – rekao je Blažević, kojeg pitamo i je li svjestan da će, bez obzira na razloge, javna percepcija njegova otkazivanja Faku biti usmjerena na činjenicu da je Fak bio jedini ravnatelj koji se usprotivio njegovoj politici vođenja Kazališta.


– Kako mislite »bez obzira na razloge«? Pa nisu valjda razlozi nevažni. U svojim se odlukama ne mogu baviti »javnom percepcijom« ako se pokaže da je zaposlenik kršio odredbe ugovora i pravilnika o radu. Kazalište ne vodim ni po kakvoj ili čijoj politici, nego s jednim osnovnim ciljem: produkcijom umjetničkog programa u interesu naše publike. Bude li potrebno, kada i ako za to dođe vrijeme, odgovorit ću kao i uvijek na sva pitanja vezana za način rada kolege Faka – zaključio je Blažević.


Marin Blažević / Foto: V. KARUZA

Marin Blažević / Foto: V. KARUZA


Otvoreno pismo ravnatelja »Zajca«


Ovome pozivu, koji u perspektivi može postati i otkaz, prethodila je, osim »čuvene presice« o kojoj govori Fak, i prepiska ravnateljstva »Zajca« i Faka, koja je počela otvorenim pismom što je u formi e-maila s adrese Renate Carole Gatice, ravnateljice Hrvatske drame, stigao na više adresa u Kazalištu, a nastavila se otvorenim odgovorom Filipa Faka, kojega smo još ranije zamolili da nam komentira tu prepisku s ravnateljstvom, pa smo u očekivanju njegovih odgovora zatečeni ovim pozivom za očitovanjem, no budući da u svemu tome nalazimo uzroke koji su doveli do njega, i dalje smatramo važnim razmotriti tu prepisku.


U tome e-mailu, koji kao otvoreno pismo potpisuju umjetnički ravnatelji »Zajca«, u ciničnom je i pokroviteljskom tonu izneseno čuđenje nad »političkim angažmanom« Filipa Faka, zato što je govorio na presici koju jest sazvala politička stranka, no u sferi od apsolutnog javnog interesa – zabrinjavajućem stanju u HNK-u Ivana pl. Zajca. Za Fakovu odsutnost ravnatelji ne mogu procijeniti je li opravdana ili nije, no oni njega »pokrivaju«, a on onda, ničim izazvan, izjavljuje da je šokiran raznim događanjima. Trebao je, kako kažu, njima se obratiti, a ne im svojim »političkim interevencijama« oduzimati vrijeme.


Pitali smo stoga Filipa Faka je li se »otvoreno politički angažirao«, kako to kažu potpisnici pisma, odnosno je li se možda učlanio u dotičnu političku stranku.


– Koješta. Nikad u životu nisam bio član neke političke stranke, niti to planiram. Nasuprot tome, smiješne optužbe za moj tobožnji »otvoreni politički angažman« dolaze iz kruga ljudi koje je upravo politika i postavila na funkciju, a koji trenutno političare danonoćno nazivaju i vuku za rukav ne bi li ih namolili da se čitava situacija nekako pokuša »pomesti pod tepih«. Na navedenu presicu sam se odazvao prvenstveno zbog toga što se u HNK-u Ivana pl. Zajca već dulje vrijeme ne može otvoreno izreći »nepodobna« istina, a da se pritom čovjeka ne napadne svim raspoloživim sredstvima ne bi li ga se diskreditiralo. S obzirom na činjenicu da je upravo PGS prvi otvoreno stao u obranu zaposlenika Kazališta, osobno sam im želio (kao i drugih 20-ak prisutnih umjetnika) uzvratiti ukazano povjerenje i zahvaliti na istinoljubivosti. Nadalje, u posljednje vrijeme nisam pozivan na press konferencije sazivane u ime Uprave HNK-a koje sam član, pa mi je jedina preostala opcija bila javno progovoriti izvan ustanove u kojoj radim – kaže Fak.


Kršenje zakona


U pismu se spominje njegovo odsustvo s posla, a ravnateljstvo pritom, kako smo napomenuli, ne zna je li ono opravdano ili nije, kao i njihovo »pokrivanje« njega i njegovih obaveza. Upitali smo Faka za komentar tih navoda.


– Ne znam kako se nečije bolovanje ili godišnji odmor može tako zlonamjerno nazivati »odsustvom s posla«. Toga se ni Kafka ne bi dosjetio. Istovremeno je savršeno u redu da neki ravnatelji mogu raditi bez visokoškolske diplome ili suglasnosti Kazališnog vijeća, čime se krše i zakoni Republike Hrvatske i interni akti Kazališta, ali ako slučajno netko »nepodoban« ne radi dok je na bolovanju – odmah se pišu protestna pisma – kaže Fak.


U pismu ravnatelji ističu i da on već predugo vrijeme ne dolazi na njihove premijere, koncerte, na generalne probe Opere i orkestra. Fak kaže da je vjerojatno to teško shvatljivo većini potpisnika tog pisma, ali da on ima ozbiljnu karijeru i izvan »Zajca«, i prije »Zajca«, i bez »Zajca«. Čelnik je krovne strukovne udruge, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, član Zagrebačke filharmonije, solist i komorni glazbenik, član raznih vijeća…, a pritom je u »Zajcu« zaposlen na pola radnog vremena, što znači da prima i pola plaće, pa nije u mogućnosti »s tolikom komocijom provoditi čitave dane u kazalištu kao neki drugi ravnatelji i usto još biti »dežurna publika«.


Pokretanje tužbe


– Pored toga, moram ipak reći kako me jako zabavlja pomisao da ravnatelji ostalih umjetničkih cjelina vode evidenciju na koliko sam predstava ili proba prisustvovao, tim više što su naši radni procesi u potpunosti odvojeni, pa je veoma upitno kako su to oni uopće bili u prilici? To sve skupa je, dakako, besmislica kozmičkih razmjera, ali u »Zajcu« je trenutno apsolutno sve moguće – rekao je Fak.


Zamolili smo Faka da komentira i dio pisma u kojem se kaže: »Filipe, ako si imao bilo kakva pitanja ili sumnje, ako te bilo što, kako si navodno izjavio, »šokiralo«, mogao si zatražiti sastanak ravnateljskog kolegija, pridružiti nam se na repertoarnim sastancima i koordinacijama, ili nekoga od nas nazvati i jednostavno pitati o čemu se radi«. Zašto to nije učinio?


– Zato što je sve to jednostavno laž. U »Zajcu« trenutno postoji samo jedna vrsta komunikacije, a to je – monolog. Sve drugo je tek pomno proračunati igrokaz, upriličen samo zato da bi se izazvala iluzija komunikacije. Unatoč progresivno-liberalnoj vanjštini Kazališta koja se gotovo agresivno prezentira u javnosti, svakome tko ima mišljenje koje se razlikuje od intendantovog put prema izlaznim vratima je zagarantiran – kaže Fak.


Pitamo Faka i što je po njemu bio stvarni povod njihova pisma i ima li to možda kakve veze s njegovom tužbom za zaštitu dostojanstva.


– Poprilično sam siguran da je moje pokretanje tužbe jedini stvarni razlog i povod toga pisma. Osobno sa svojim ravnateljskim kolegama nikada tijekom svoga mandata nisam imao niti jedan jedini konflikt i smatram da mnogi od njih dobro rade svoj posao. Najiskrenije, spremao sam se uputiti im jedno pismo u kojem sam želio objasniti svoju situaciju i kako to sve skupa nema nikakve veze s njima, ali su me preduhitrili na jedan, da se blago izrazim, neočekivani način. Vjerujem da su na to najvjerojatnije bili prisiljeni, ili su to možda učinili zato što se boje izgubiti svoje pozicije, no svejedno me razočarao nedostatak njihovog osobnog integriteta – kaže Fak.


»Montiranje« otkaza


Konačno, Faka molimo da nam prepriča koje su ključne etape u događanjima koje su dovele do njegova statusa sada, kao i da kaže koji su mu daljnji planovi.


– Moram reći da u HNK Ivana pl. Zajca svakako nisam došao zato da bih samo na papiru bio ravnatelj, a u stvarnosti »smokvin list« za tuđu samovolju i loše odluke, bez obzira na to jesu li one nezakonite ili »samo« neetične. Osobno mogu tolerirati zaista mnogo toga, od stihijske organizacije rada do činjenice da netko drugi bez pitanja potpisuje službenu dokumentaciju umjesto mene, ali zaista ni trenutka ne mogu trpjeti kad uvidim da se potpuno nevinim ljudima i zaposlenicima koji dobro rade svoj posao »montiraju« otkazi, samo zato što su – često iz nedokučivih razloga – u nemilosti jedne osobe. Ovim putem bih zapravo želio demantirati sve eufemizirane navode koji se mogu čuti iz onih političkih krugova koji su se pod svaku cijenu odlučili staviti u službu obrane ovakve situacije u Kazalištu, jasno dajući do znanja da im nije stalo do sudbine preko 300 zaposlenika HNK-a Ivana pl. Zajca. Dakle, u »Zajcu« se ne radi tek o »narušenim međuljudskim odnosima« ili »povrijeđenim taštinama«, nego o situaciji koja je potpuno izvan kontrole. Ne može se netko s pozicije moći poigravati egzistencijama zaposlenika i njihovih obitelji, a pogotovo ne egzistencijama umjetnika, koji su posvetili čitave svoje živote tom pozivu i ne mogu samo tako sutradan prijeći na posao u neku drugu firmu. To je situacija koja je trenutno i neizdrživa i neodrživa.


Podržavanjem ovakvog stanja, šalje se vrlo loša poruka građanima, a posebno zaposlenicima Kazališta. Žalosno je kad političari, da bi zaštitili pojedinca, napuštaju radnike i svjesno zatvaraju oči pred patnjama i strahovima kojima su mnogi od njih svakodnevno izloženi i na koje javno ukazuju. Slati poruke radnicima da svoja prava traže i ostvaruju putem sudova, samo pokazuje političku kratkovidnost i otuđenost politike od svojih građana i programskih načela za koja bi se trebali zalagati; posve je jasno da prosječan radnik nema ni vremena ni novaca da bi se mjesecima ili godinama povlačio po sudovima ne bi li ostvario svoja osnovna prava.


Na kraju, ja ću svakako uvijek ostati uz ovo prekrasno Kazalište u mom rodnom gradu, odnosno uz onih tristotinjak savjesnih radnika i vrsnih umjetnika koji su mu posvetili svoje živote i kojima za njihov rad i vrhunske umjetničke dosege treba samo omogućiti da u miru, bez podlih podmetanja i abnormalnih stresova rade svoj posao. A što se mene osobno tiče, koliko god to iritiralo moje kolege iz Uprave kazališta, uvijek ću radije biti persona non grata negoli persona non gratis – zaključuje Fak, kojemu sada, osim očitovanja, predstoji i ozbiljna sudska bitka za dokazivanje prava.