Hommage Slavoljubu Penkali

Zagreb Design Week: Izložba “Penkala iz Zbirke Tischler”

Sandy Uran

Foto: Promo

Foto: Promo

Prva izložba posvećena slavnom izumitelju održat će se tijekom Zagreb Design Weeka od 6. do 9. rujna na Akademiji likovnih umjetnosti



Početkom rujna u Zagrebu se otvara izložba hommage Slavoljubu Penkali.


Naime, točno je stoljeće prošlo od smrti Slavoljuba Penkale, čovjeka koji je stvorio najuspješniju hrvatsku robnu marku. Obljetnica smrti povod je izložbi »Penkala iz Zbirke Tischler« koja će se održati tijekom Zagreb Design Weeka, od 6. do 9. rujna, na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85, istaknuto je u promotivnom materijalu.





U potonjem je navedeno: “Zvuči nevjerojatno, ali ovo je prva izložba posvećena marki Penkala. Izloženi predmeti prikupljeni su zahvaljujući fantastičnoj posvećenosti Miroslava Tischlera koji desetljećima radi na stvaranju ove jedinstvene zbirke.


Malo je hrvatskih robnih marki poznato izvan granica domovine. Danas je sigurno najzvučnije ime Rimac, Prostorija sustavno već godinama gradi image u svijetu. Nedavno je i Startas imao kratki izlet na globalno tržište. Ipak, uspjeh Penkale do danas je ostao nenadmašen.


Zagrebačka marka bila je globalna velesila na tržištu pisaćeg pribora gdje i danas uživa kultni status. Fantastični poslovni rezultati utemeljeni su na kombinaciji tehničkih izuma i genijalnog marketinga. Ne čudi stoga da je u hrvatskom jeziku prezime Penkala sinonim za olovku.


Foto: Promo

Foto: Promo


Sve je počelo 24. siječnja 1906. kada je Slavoljub Penkala patentirao automatsku mehaničku olovku. Penkalin se izum danas ne doima revolucionarno, no prije stotinu godina uistinu je osuvremenio pisaći pribor i promijenio njegovu društvenu poziciju. Do Penkalinog izuma, grafitne olovke bile su ili drvene, pa su zahtijevale stalno šiljenje, ili mehaničke, ali s vrlo složenim načinom mijenjanja i podešavanja grafitnog uloška. Penkala je izumio tzv. tehničku olovku kakvu i danas koristimo.


Foto: Promo

Foto: Promo


Patent za olovku


Patent za olovku uskoro je registriran u 70 država, i uz pomoć investitora, braće Mosler – mlinara iz okolice Križevaca, započela je proizvodnja samo sedam mjeseci kasnije. Mehanička olovka ubrzo je postala neizostavan predmet svakoga tko je znao pisati.


Osim automatske olovke, u tvornici se po Penkalinom patentu izrađivao i ostali pisaći pribor, poput štitnika i produživača za olovke, sušila, nalivpera i drugo, doznajemo iz pristiglih materijala o izložbi. U daljnjem tekstu istaknuto je i kako je tržišni uspjeh bio tolik da samo tri godine kasnije, 1909., Penkala otvara tvornicu u Berlinu.


Foto: Promo

Foto: Promo


Proizvodni je asortiman u obje tvornice bio isti, ali dok je zagrebačka tvornica proizvodila za cijeli svijet, berlinska je radila uglavnom za njemačko tržište. Zbog rada punim kapacitetom i neprestanog rasta potražnje, 1911. u Zagrebu je otvorena nova, velika, tvornica, u današnjoj Branimirovoj ulici. Sljedeće godine tvrtka izlazi na burzu.


Otvoren je novi, drvni odjel za proizvodnju ravnala, trokuta, pernica, sušila i držala za pera. Ti su proizvodi bili najkvalitetniji na svijetu. Kemijski odjel proizvodio je tintu, tuševe, ljepila, pečatni vosak itd. Tada je potpuno zaokružen asortiman tvornice pisaćeg pribora, koji se plasirao ne samo u europske države, već i u azijske i američke. U svijetu je zavladala prava Penkalomanija“, ističe tim koji je priredio ovu izložbu koju svakako vrijedi razgledati.


Foto: Promo

Foto: Promo


Foto: Promo

Foto: Promo


Foto: Promo

Foto: Promo