Dizajn bez granica

FOTO Otvoren Zagreb Design Week, u fokusu publike slavni Penkala

Anđela Parmać

Foto: Josip Mišković

Foto: Josip Mišković



ZAGREB – Mnoštvo više i manje poznatih žitelja Zagreba se vratilo s mora i pohrlilo na svečano otvorenje ovogodišnjeg Design Weeka. Okupan suncem popodnevnih sati, Tjedan dizajna je otvoren u Parku skulptura koji se, za ovu priliku, transformirao u najveću pozornicu dizajna u zemlji, a koja će biti otvorena sve do nedjelje. Osnovni moto ovogodišnjeg Festivala dizajna leži u riječi »limitless« kako je i imenovan. Okupljeno mnoštvo je prvo pozdravio Daniel Tomičić koji je, uz Tinu Marković, glavni organizator. Tomičić je naglasio kako iza ovog golemog posla stoji puno truda i ljubavi, te kako su upravo to razlozi zbog kojih ovaj događaj iz godine u godinu nastavlja rasti.


Fantastični dizajn


Podsjetimo, prvi se Zagreb Design Week održao još 2014. godine u Laubi. Nakon toga se dugo i govorilo i pisalo o fantastičnom hrvatskom dizajnu, što je utrlo put svjetlijoj budućnosti za domaće dizajnere. Nakon organizatora Tomičića, prilikom otvorenja devetog po redu Festivala dizajna, riječ je dobio sam dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak. Buntak nije skrivao svoje oduševljenje zbog činjenice da se Zagreb Design Week održava upravo u prostorima institucije kojoj je na čelu, te je svoj kratak govor iskoristio i da podsjeti kako su ovo posljednji dani uživanja u ovim prostorima, jer uskoro slijedi dugo priželjkivana trogodišnja postpotresna obnova. S ciljem velikog slavlja u povodu ponovnog okupljanja nakon neželjene pauze, ovogodišnji partneri Festivalu su i Mađarska te Nizozemska.


Publika je posebno srdačno reagirala na govor dr. Henka Voskampa koji je kazao kako je poticanje održavanja ovog događaja već postalo i tradicija ambasade Kraljevine Nizozemske.




»Važno je ulagati u dizajn. Dizajn ne samo da je vidljiv, nego ga je često moguće i opipati. Ovogodišnji moto »bez granica« uvelike odgovara i prepoznatljivom nizozemskom stilu, a ja vjerujem kako odgovara i budućnosti ovoga svijeta«, zaključio je nizozemski ambasador.


Foto galerija: Zagreb Design Week Foto: Josip Mišković


Predani rad


Posljednji, ali nikako ne i najmanje važan govornik, bio je dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet koji je prvo sve pozdravio u ime gradske uprave te je s izrazitim poštovanjem zahvalio na predanom radu organizatora za koje je od publike zatražio i još jedan pljesak. Među uzvanicima su bili Tihana Harapin Zalepugin, Joško Lokas, Boris Ljubičić i brojni drugi. Posebno je osvježavajuće bilo vidjeti velik broj mladih ljudi, čija je često kreativna fizička pojavnost zajedno s vedrinom mladosti uvelike oplemenila prostorije ALU-a u kojima su dobili priliku predstaviti vlastiti dizajn mnogi izlagači.


Unatoč uistinu velikom broju eksponata, poseban je interes uživala izložba posvećena stogodišnjici smrti Slavoljuba Penkale. Ova je izložba upriličena kao hommage velikom čovjeku koji je svojim inovativnim umom, ne samo dovijeka zadužio domaću kulturnu scenu, nego i velik dio čitavog svijeta. Zahvaljujući patentu automatske mehaničke olovke, Penkala je osuvremenio način razmjene informacija olakšavajući proces pisanja.


Iako se u današnjem digitalnom dobu taj izum ne čini nužno golemim, dobro je imati na umu kako još uvijek vrijedi dobro znana stara: Pametan piše, budala pamti.