Karikatura

Xuewei Wang pobjednik 12. Oskarfesta

Bojan Purić

Pobjednička karikatura Xuewei Wanga

Pobjednička karikatura Xuewei Wanga

Tema ovogodišnjeg Festivala karikature bila je "Komunikacija na pustom otoku"



Kinez Xuewei Wang pobjednik je 13. međunarodnog festivala karikature Oskarfest u Osoru, kojemu je tema bila »Komunikacija na pustom otoku«.


To je ishod brojenja glasova posjetitelja festivalske izložbe koja je početkom srpnja bila postavljena u Društvenom domu na osorskom trgu, a u vikend-terminima ostat će dostupna publici sve do lipnja ove godine, kada će biti postavljena nova, na temu »Gužva na pustom otoku«.


Kineski je autor dobio 26 glasova, drugi je Valeriu Kurtu iz Njemačke s osamnaest, treća Izabela Kowalska-Wieczorek iz Poljske sa šesnaest, četvrti Naser Nergassi iz Irana s petnaest, a peti Oleg Gucol iz Bjelorusije s trinaest glasova. Od autora iz Hrvatske, najbolje su u očima publike prošli Frano Cebalo, Joško Marušić Brački i Damir Novak.




Svoje je radove organizatoru festivala, Dragutinu Dadi Kovačeviću iz udruge ArTour, poslalo 286 autora iz 55 zemalja.


Ovaj je zagrebački karikaturist ranije na otoku boravio gotovo isključivo ljeti, no u posljednje je vrijeme više stanovnik otoka nego glavnoga grada, zahvaljujući čemu Osor i izvan turističke sezone ima ovakav sadržaj, te osim izložbe Oskarfesta povremeno priređuje i druge izložbe i tombole.