POSLJEDNJA PRIJE STANKE

“We are watching you”: Izložba Ivane Mrčele u Galeriji Kortil

Kim Cuculić

Radi se o ilustracijama na izrezanim medijapan pločama s 2D ljudima koji nose 3D naočale i tako promatraju nas, posjetitelje izložbe



RIJEKA – U srijedu, 15. srpnja, u 20 sati Galerija Kortil otvara posljednju izložbu prije kratke ljetne stanke – »We are watching you« čakovečke umjetnice sa zagrebačkom adresom Ivane Mrčele.


Ivana Mrčela bavi se slikarstvom, ilustracijom, grafičkim dizajnom i modom, a svojim izložbama posjetitelje izaziva na dublje promišljanje o modi, estetici i ljudskim odnosima.


Takva je i »We are watching you«, izložba s kojom već neko vrijeme putuje po Hrvatskoj. Radi se o ilustracijama na izrezanim medijapan pločama s 2D ljudima koji nose 3D naočale i tako promatraju nas, posjetitelje izložbe. Radovi su inspirirani Warholovom tezom iz 1968., kad je prognozirao da će u budućnosti moderna pop-kultura svima omogućiti da postignu svjetsku slavu.




Podsjeća i na fenomen reality showa, u kojem nepoznati ljudi preko noći postaju objekt koji promatra šira publika.


Ova prostorna instalacija kojom Ivana Mrčela inscenira pozornicu i gledalište bavi se temom odnosa publike i pojedinca u fokusu. Prilikom ulaska u galerijski prostor pojedinac ima priliku stati pred reflektore pozornice, biti u fokusu i ostvariti svojih 15 minuta slave.