Od 3. do 9. svibnja

Vraća se riječki Međunarodni festival malih scena, evo kakav program nas očekuje

Davor Mandić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Međunarodni festival malih scena ugostit će devet predstava u 11 izvedbi iz četiri zemlje regije.



Čini se da malo što sad više može zaustaviti novo izdanje Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci. Nakon dvije godine pauze, ujedno i nakon smrti osnivača, voditelja i spiritusa movensa festivala Nenada Šegvića, činilo se da od Malih scena neće biti ništa.


No ipak, preostala ekipa se skupila, dovela Jasena Boku kao novog/starog selektora, a ovaj put i producenta i, konačno, danas predstavila program ovogodišnjeg 27. izdanja.


Festival će se održati od 3. do 9. svibnja i ugostit će devet predstava (no 11 izvedbi) iz četiri zemlje regije.





 


Pravih međunarodnih gostovanja nema, zbog poznatih problema s financijama, ali i činjenice da su ove godine izostala sredstva Ministarstva kulture i medija iz razloga što nisu ni prijavljene potrebe. No, to je bilo zato što se se u vrijeme otvaranja prijava mislilo da Festivala neće biti.


Boko je više puta naglasio da financijska situacija nije alibi za loše izdanje Festivala, jer on, i bez obzira na to što nije bilo puno novaca, snažno stoji iza selekcije, koju smatra iznimno dobrom, a koja se iskristalizirala iz 60-ak predstava koje je uzeo u obzir.


Povratak intimnosti i obitelji


– Shvatio sam da se i u ovoj selekciji na neki način vraćamo komornom teatru, intimnosti, u čijem središtu je obitelj. I te obitelji nisu baš presretne; više su to predstave o demonima obitelji, a publika će u Rijeci vidjeti i mnoge mlade redatelje i glumce, koje dosad nije imala prilike gledati – rekao je Boko, prokomentiravši svaku od devet predstava.



Po njegovu mišljenju “U agoniji” (Krleža), zagrebačkog HNK-a i u režiji Ivice Buljana, koja otvara festival, iznimno je zanimljivo viđenje Krleže.


“Enigmatske varijacije” (Schmitt), riječke Talijanske drame u režiji Neve Rošić mali je biser precizne, detaljne režije.


“Klinac” (Bartlett), Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja režirao je mladi redatelj Peter Potkovšek, a glume i mladi, Rijeci nepoznati glumci.


“Disanje” (Lozica) Playdrame i ZKM-a dovodi Olju Lozicu i kao redateljicu ponovno u Rijeku, a predstava je, kako reče Boko “biser kazališne intimnosti” i bit će izvedena dva puta.


“Hotel Zagorje” (Bodrožić) zagrebačke Gavelle u režiji Anice Tomić dug je iz prošlih selekcija.



“Obitelj” (Kelly) nije u selekciji samo zato što Boko radi u HNK-u Split, kako je rekao, nego zato što je riječ o “izuzetnoj predstavi”.


“Moj muž” (Bužarovska), Jugoslavenskog narodnog pozorišta u režiji Jovane Tomić također će biti izvedena dva puta, a iz Beograda dolazi i Atelje 212 s predstavom “64” (Štivičić, u režiji Alise Stojanović.


Festival zatvara Kamerni teatar 55 iz Sarajeva predstavom “Sjećaš li se Dolly Bell” (Sidran), u režiji Kokana Mladenovića.


Popratni program


Konferenciju za novinare u Hotelu Bonavia, rezidenciji festivala, na kojoj je najavljen program, vodila je Višnja Višnjić Karković, a na njoj se obratio i riječki gradonačelnik Marko Filipović.


On je rekao da su Male scene u 26 godina postale respektabilna manifestacija, a da je zanimljivo da se ove godine održavaju od 3. svibnja, Dana oslobođenja Rijeke, do 9. svibnja, dana pobjede koji se obilježava u Europi.


Edita Karađole, kao čelna osoba Umjetničke organizacije HKD teatra, koja organizira Male scene, rekla je da joj je iznimno drago što će se nakon dvije godine pandemija i strahota festival ponovno održati, izrazivši želju da se ime Nenada Šegvića nikada ne zaboravi.



U ime sponzora obratile su se i Tatjana Sundać iz Erste banke te Vlatka Stanić iz Hotela Bonavije.


Višnjić Karković najavila je i žiri koji će prosuđivati predstave, a koji će raditi u sastavu: Marija Sekelez, Željko Hubač i Helena Buljan te popratne programe.


U galeriji Kortil bit će postavljena izložba kazališnih plakata Predraga Spasojevića, a nakon predstava bit će organizirani i standardni okrugli stolovi, koje će moderirati Tajana Gašparović i Bojan Munjin.


Kako do ulaznica?


Publiku će zanimati i prodaja ulaznica, koja počinje 11. travnja.


Ulaznice će biti moguće kupiti u Ri infu na Korzu, i to radnim danom od 17 do 19 sati, i na dan predstave na mjestu održavanja predstave, koje će biti jedno od triju: HKD, Dram(ma) centar Zajc na Delti ili HNK “Zajc”.


Covid potvrde su ukinute, a organizatori najavljuju i da u gledalištu neće biti razmaka te da su obavezne maske.