Sjajan nastup

Vlatko Stefanovski oduševio publiku na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Valentina Sablić

Vlatko Stefanovski / Foto: S. DRECHSLER

Vlatko Stefanovski / Foto: S. DRECHSLER

Ovoga puta publici se predstavio nečime što ona od Stefanovskog ovdje još nije doživjela – solo akustičnim koncertom intimnog i gotovo meditativnog karaktera

OPATIJA – Gitarističkog virtuoza Vlatka Stefanovskog uvijek vjerna opatijska publika na Ljetnoj pozornici željno je dočekala, tijekom nastupa nagradila brojnim aplauzima, zvižducima i naposljetku upornim pljeskom dozvala na bis.


Zbog lošeg je vremena nastup prebačen za srijedu kada nas je legendarni makedonski genij, a ujedno i jedan od najboljih europskih gitarista počastio svojim nastupom.




Ovoga puta Stefanovski se publici predstavio nečime što ona od njega ovdje još nije doživjela – solo akustičnim koncertom intimnog i gotovo meditativnog karaktera. Stefanovski je na bini bio sasvim sam s gitarom kojom se obraćao publici.


Minimalističkim, gotovo ogoljenim zvukom stvorio je „svetu“ atmosferu u kojoj se u punoj jasnoći mogla čuti sva finoća njegova izraza i bujica emocija koja iz njegove glazbe izvire. Publici se predstavio svojim posljednjim albumom „Mother tongue“ – biserom izrazito osobnog i emotivnog napona inspiriranim etno glazbom.


Vlatko Stefanovski u Opatiji / Foto: S. DRECHSLER

Vlatko Stefanovski u Opatiji / Foto: S. DRECHSLER


Otvorio je sa svima poznatom skladbom “Makedonsko devojče” i publiku pozdravio riječima:




– Draga publiko, dragi prijatelji žao mi je za jučer, ali s druge strane mi je drago što smo svi danas na okupu… Vjerujem da ćemo svi zajedno uživati u ovome što sam spremio za vas. Morate priznati ne gledate baš svaki dan koncert jednog gitariste, ali ja sam prihvatio tu hrabrost da sviram sam na sceni uz pomoć dvije, tri pedale.


Prisjetio se svojih mnogobrojnih nastupa u Opatiji te najavio dio repertoara koji predstavlja njegovo viđenje tradicionalne makedonske glazbe – „malo improvizacije uz nepravilne ritmove“.


Među skladbama našla se jedna od najljepših makedonskih narodnih „Jano mori sevdalino“, „Gypsy song“, „Kalajdžisko oro“, „Skopje“ iz kojeg je ovoj divnoj publici, kako kaže, donio tople pozdrave, „Uspavanka za Radmilu M.“ Bijelog dugmeta na čijem je istoimenom albumu Stefanovski gostovao i mnoge druge.


Vlatko Stefanovski u Opatiji / Foto: S. DRECHSLER

Vlatko Stefanovski u Opatiji / Foto: S. DRECHSLER


Obožavatelje Leba i sola oduševile su i izvanvremenske stvari njegove kultne grupe, čiji se rani uspjesi vežu uz ovaj grad.


– ’78 godine bio sam na Opatijskom festivalu, bio je mjesec mart, svirali smo na rock večeri Opatijskog festivala i nakon tog nastupa više ništa nije bilo isto – postigli smo veliki uspjeh, snimili smo prvi album, drugi… a za taj naš uspjeh je bila zaslužna stvar „Aber dojde Donke“, najavio je legendarnu pjesmu Vlatko.


Svoju najpopularniju kompoziciju „Čuvam noć od budnih“ publika je pri samoj najavi dočekala uzdasima, aplauzom i zvižducima.


Nastup je zaključio „numerom poslije koje se teško svira“ – „Bistra voda“ od čije izvedbe prolaze srsi, razgalila je osjećaje i publiku digla na noge u aplauzu koji je završio bisom.


Vlatko Stefanovski u Opatiji / Foto: S. DRECHSLER

Vlatko Stefanovski u Opatiji / Foto: S. DRECHSLER


Stefanovski se vratio i izveo „Guitar Boogie“ kojom su uvijek završavali nastupi Kings of Stringsa – fantastičnog trojca kojeg uz Stefanovskog čine gitaristički velikani Tommy Emmanuel i Stochelo Rosenberg.


Od zadnjeg opatijskog nastupa vrhunskog Vlatka Stefanovskog prošlo je nekoliko godina i očito je da su se obožavatelji zaista zaželjeli njegovih virtuoznih izvedbi koje nesvakidašnjim melodijama, specifičnim ritmom i produhovljenošću naprosto oduševljavaju.


Ovoga puta Vlatka smo mogli vidjeti samog, u punom sjaju svoje fantastične virtuozne izvedbe.