Festival posvećen hrvatskom autorskom jazzu

U zagrebačkoj Tvornici kulture održan festival Jazz.hr jesen

Davor Hrvoj

Zvonimir Šestak Groove Assembly, Foto: Davor Hrvoj

Zvonimir Šestak Groove Assembly, Foto: Davor Hrvoj

U odabiru umjetničke voditeljice Lane Janjanin predstavili su se hrvatski glazbenici, a svaki od pet koncerata donio je izvedbe skladbi hrvatskih glazbenika, uglavnom vođa sastava



U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja od 30. rujna do 2. listopada u zagrebačkoj Tvornici kulture održan je 31. festival Jazz.hr jesen. U odabiru umjetničke voditeljice Lane Janjanin predstavili su se hrvatski glazbenici, a svaki od pet koncerata donio je izvedbe skladbi hrvatskih glazbenika, uglavnom vođa sastava.


Posveta Ivi Robiću


Festival je svojim nastupom otvorio Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera. Kao gosti nastupili su glazbenici koji su s Orkestrom ostvarili projekte od kojih su neki već dokumentirani na diskografskim izdanjima, a neki će to tek biti: orguljaš Joe Kaplowitz, pjevačica Lela Kaplowitz, sastav Chui, oudist Zoran Majstorović, bubnjarica Bruna Matić, pjevačica Valerija Nikolovska i klavijaturist Viktor Lipić, saksofonist Mario Bočić i trombonist Luka Žužić, tamburaš Filip Novosel, klavirist Zvjezdan Ružić i sastav FiloSofía. Svi od reda predstavljeni su i kao autori koji su ponudili stilski raznolika djela, tako da je svaka izvedba bila drukčija i izazovna.



Nastup Zvonimir Šestak Groove Assemblyja ujedno je bio predstavljanje prvijenca ovog našeg uglednog kontrabasista. Šestak je nastupio sa svestranim glazbenicima, sjajnim solistima, s kojima je i snimio CD »In the Pocket«: tenor saksofonistom Mariom Bočićem, pijanistom Joeom Kaplowitzem i bubnjarom Jankom Novoselićem te kongaistom Hrvojem Rupčićem kao gostom, kao i pridruženim udaraljkašem Borkom Rupenom. Šestak, autor svih skladbi, osmislio je program tako da svaka skladba donosi drukčiji ritam ili ugođaj ili tempo, da je svaka posebna. Iako sve njegove skladbe donose spoj raznih stilova, neke su većinski obojene afro ritmovima ili kubanom ili portugalskom glazbom ili su baladnog karaktera, a izvedbe su uvijek svježe, pozitivne i razigrane.





Hrvatski pjevač koji živi u Njemačkoj, Daniel Caccia nastupio je uz novi trio, za razliku od onog s kojim je ovog ljeta nastupao u Hrvatskoj, ali program je ostao isti. U sastavu je zadržao sjajnog orguljaša Renata Chicca, a novi članovi su gitarist Eran Har Even i bubnjar Heinz Lichius. Chaccia im je tijekom koncerta ostavio puno prostora koji su znalački iskoristili sjajno swingajući i izmjenjući se u uzbudljivim solima. Umješnost su pokazali i u pratnji pjevača, prilagodivši se njegovu načinu interpretacije, koji odaje glazbenika školovana glasa, koji pjeva s lakoćom i neprestano drži sve konce u svojim rukama. Nakon što je otpjevao nekoliko standarda iz američke pjesmarice, posvetio se izvedbama skladbi Ive Robića, ili onih iz njegova repertoara, što ih je 2013. snimio uz HGM Jazzorkestar Zagreb i objavio na albumu »HGM Plays the Music of Ivo Robić«, koji je nagrađen Porinom.


Daniel Caccia, feat. Organ Trio, Foto: Davor Hrvoj


Uzbudljivi jam sessioni


Pod geslom: »Be free, be kind« predstavio se duo freekind: hrvatska pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj i slovenska bubnjarica Nina Korošak-Serčič, koje studiraju na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu. Njihova je autorska glazba zasnovana na R&B-u, soulu, rapu i jazzu, na tragu Commona, Erykah Badu i Alfa Mista, a promiče snažne poruke ljubavi i nade.



Mimika Orchestra je izvodio glazbu svojeg utemeljitelja Maka Murtića (suutemeljiteljica je pjevačica Maja Rivić). Murtić se predstavio maštovitim autorom i aranžerom koji ne samo da je napisao glazbena djela koja donose spoj arhaičnog i suvremenog, jazza i etna, rocka i third streama, nego je osmislio novu mitologiju. Važnu karika u tumačenju Murtićevih zamisli čine tri pjevačice koje zastupaju etno stranu. Nakon glazbe nadahnute ritualima i staroslavenskim mitovima novo je nadahnuće pronašao u proučavanju drevnih kultura mediteranskog podneblja, u čemu snažan upliv ima i naša, jadranska tradicija. Ta glazba, koju pripremaju za novi album »Altur Mur«, a za koju je tekstove pisala jedna od pjevačica, Marta Kolega, bila je zastupljena u većem dijelu koncerta. Sastav inače poznat po intrigantnim aranžmanima i zanimljivom zvuku sad je dodatno obojan zvukom oboe, što se pokazalo kao divna zamisao.


jazz.hr

Mimika Orchestra, Foto: Davor Hrvoj



Tijekom trajanja festivala u Malom je pogonu Tvornice kulture bila postavljena izložba slika »Svi tonovi jazza« Neve Baričić, a u istom prostoru svake su večeri održani jam sessioni na kojima je nastupao Azil Trio, a pridruživali su se prisutni glazbenici tvoreći razne kombinacije i uživajući u spontanoj glazbenoj komunikaciji. Uživala je i publika, koja je svake večeri u velikom broju pohodila besprekorno organiziran festival Jazz.hr jesen.