LUTKARSKA UMJETNOST

U riječkom HKD-u otvorena 27. revija lutkarskih kazališta: Na programu je deset predstava na trima lokacijama

Ervin Pavleković

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Ovogodišnju Reviju otvorila je predstava »Princ mora i princ zemlje« Državnog lutkarskog kazališta Plovdiv iz Bugarske.



RIJEKA – U riječkom je HKD-u otvorena 27. revija lutkarskih kazališta u sklopu koje će i ove godine, od 2. do 12. studenoga, deset lutkarskih predstava na trima lokacijama, dati uvid u aktualne lutkarske tendencije i poetike te one u najranijoj dobi upoznati s kazališnom umjetnošću, s ciljem stvaranja osjetljivosti za umjetnički način izražavanja.


Ovogodišnju Reviju lutkarskih kazališta otvorila je predstava »Princ mora i princ zemlje« Državnog lutkarskog kazališta Plovdiv iz Bugarske za uzrast 7+, na bugarskom, uz hrvatske titlove. Predstava redateljice Elene Panayotove postavljena je u okviru EPK projekta u tome gradu 2019. godine, a inspirirana je japanskim bunraku teatrom te donosi japansku legendu o ljubavi, povjerenju danoj riječi i značenju života. Ovo gostovanje je suradnja dvaju bivših EPK gradova, Plovdiva i Rijeke.





Kako je na otvorenju Revije kazala Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, predstave nastoje različitim poetikama, tehnikama i tehnologijama pružiti uvid u suvremene tendencije.


– Mnoge predstave, koje se kreću od lutkarskih mjuzikala, pa sve do predstava koje imaju pjevačicu i pjevača koji pjevaju uživo, propituju i glazbu, stoga je glazba bitan element. Lutkarska imaginacija i mašta su bez granica, naglasila je Lupi Alvir.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović i Sonja Šišić u ime PGŽ-a ocijenili su Reviju lutkarskih kazališta manifestacijom koja raste i koja stvara nove generacije kazališne publike.


Predstave


U nastavku programa gledatelje očekuju izvrsne lutkarske predstave poput lutkarskoga klasika »Tri praščića« Zagrebačkog kazališta lutaka, »Velike tvornice riječi (Oscarova priča)« kazališta Mala scena iz Zagreba u kojoj sudjeluju lutkar i operna pjevačica uz klavirsku pratnju uživo, predstave »Slonić Dištonić« Gradskog kazališta lutaka Split, neverbalne predstave »Vjetar« Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca koja metodom animacije postavlja i na sceni oživljava sve predmete s kojima se vjetar susreće, predstave »Pustolovine baruna Münchausena«, »Na vukovom tragu« Pozorišta mladih Novi Sad, hit-predstave »Pčelica Maja« GKLR-a te predstave »Vrlo gladna gusjenica« Kazališta lutaka Zadar nastale prema istoimenoj slikovnici Erica Carlea.


Popratni program


U sklopu popratnog interaktivnog programa publiku 4. studenoga u 19 sati očekuje tehnološki punk kabare, predstava »Brojimo ovce« Attile Antal, Lutkarska radionica i igraonica, 5. studenoga u 11 sati, a osim toga projekt »Lutke u izlogu« koje označavaju lutkarski mjesec i uveseljavaju prolaznike te nagrada »Domino« za najbolju predstavu po odluci gledatelja.



Više informacija o programu Revije lutkarskih kazališta i novoj sezoni Gradskog kazališta lutaka Rijeka može se naći na mrežnim stranicama Kazališta www.gkl-rijeka.hr, Facebook stranici www.facebook.com/gkl.rijeka ili Instagram profilu GKL Rijeka – gkl_ri. Za više informacija o paketima, prodaji karata i predstava tu su i mail adrese [email protected], [email protected], fiksni telefon 051 325 680 ili mobitel 091 325 6817.