Organizzare l’ Opera

U Rijeci predstavljena knjiga o povijesnoj organizaciji kazališta u Istri, Rijeci i Dalmaciji

Sandy Uran

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec



RIJEKA – U svečanom salonu Zajednice Talijana Rijeka održana je prezentacija knjige »Organizzare l’ Opera 1861. – 1918. Teatri dell’ Adriatico orientale« u izdanju Libreria musicale italiana.


Ovom prigodom o knjizi je govorila autorica dr. Cristina Scuderi, a gosti večeri bili su Theodor de Canziani, Marko Medved i Vanni D’ Alessio.





Tematika kojom se Scuderi, renomirana povjesničarka glazbe, bavi u svom radu iznimno je zanimljiva s obzirom da je vezana i za povijest Rijeke, točnije riječkog kazališta.


Izdanje na talijanskom jeziku popraćeno je opisom u kojem je istaknuto da knjiga nudi panoramu kazališnog produkcijskog sistema koji se koristio u Istri, Rijeci i Dalmaciji, u periodu između 1861. i 1918. godine.


Bila je to epoha multikulturalnih projekata.


Gosti su naglasili važnost ovog izdanja. Bogata dokumentacija, do sada neobjavljena, proizlazi iz arhiva i biblioteka u Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Potonja je omogućila jedinstveni pogled na kazališta navedenih gradova u pogledu načina na koji su te institucije bile organizirane.



Autorica je naglasila kako bi arhivska grada trebala biti digitalizirana, te da se nada da će i buduće generacije nastaviti istraživati.


Knjiga je prevedena na engleski jezik.