Kantrida FKK

U petak u Empeduji promocija knjige “Topnički dnevnici” Nenada Marjanovića dr. Frica

Portal Novi list

Promocija nove knjige Nenada Marjanovića dr. Frica održat će se u sklopu projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020 i bit će organizirana u skladu sa svim preporukama HZJZ-a



U petak i subotu, 7. i 8. kolovoza, plaža Bivio na Kantridi ugostit će peto izdanje Empeduja PUNK festivala, a žestoka punk svirka ove će godine imati svoju posebnu uvertiru. Naime, u petak, 7. kolovoza, u Beach Baru Empeduja od 19.30 sati Nenad Marjanović dr. Fric, basist kultnih pulskih Idijota, predstavit će svoju novu knjigu intrigantnog naziva „Topnički dnevnici“. Riječ je o knjizi napisanoj tijekom prvog vala korona krize, raritetnoj već samo i po tome što je u potpunosti napisana na mobitelu.


– Ako se mogu pokretati ratovi, ako se mogu reketirati države, ako mogu ljudi voditi ljubav preko mobitela, zašto je čudno da netko može napisati i knjigu na mobitel – zapitat će se Fric, kojemu je autorski prvijenac bila knjiga „Život s Idi(j)otima“, svojevrsna biografija pulskog banda, s kojom je lani pokorio čitavu regiju. „Topnički dnevnici“ ponešto su drugačije štivo.


– Počeo sam pisati dnevnik nekakve izolacije i onda mi se otvarao mozak, neka sjećanja na životne situacije, na obitelj. Ovo je knjiga vrlo slična „Životu s Idi(j)otima“, ali nije priča o Idijotima, nema u njoj toliko banda, koliko ima životnih situacija. Dakle, puno je osobnija. I kada sam je završio shvatio sam da su mi opsesije crkva i povijest. Da me te dvije stvari mogu najviše ispilati. Povijesne činjenice i moć crkve – dodat će Nenad Marjanović, koji je svoju knjigu svrstao u punk-rock književnost.  




– Gdje drugdje da je svrstam? Kada smo počeli svirati svirao je i Radomir Mihajlović Točak, virtuoz, nije nam padalo na pamet nadmetati se s takvima. Mi smo svirali svoje, tri akorda, ali smo imali poruku. Tako i ja, pišem svoje, jasno, transparentno, nekome odgovara, nekome ne odgovara, ali uopće me nije briga iritiram li određene književne krugove. Pa iritiram ih i bez pisanja – zaključit će autor.


„Topnički dnevnici“ posebni su i zbog činjenice da se u njima, kao autori svojih priča, pojavljuju i neki Fricovi prijatelji: Predrag Ličina, Željko Čačija, Ognjen Tvrtković, Vladimir Stakić i Ernest Marinković. 


Promocija nove knjige Nenada Marjanovića dr. Frica održat će se u sklopu projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020 i bit će organizirana u skladu sa svim preporukama HZJZ-a,  a što se tiču sprječavanja širenja zaraze bolešću COVID-19.