U osječkom HNK-u

U Osijeku počeli 31. Krležini dani! Otvoreni su izložbom VI. biennala kazališnog plakata

foto: Roko Poljak / Wikipedia Commons

foto: Roko Poljak / Wikipedia Commons

„Nadam se da će 32. Krležini dani biti održani u prosincu ove godine i da će se do tada vratiti ono vrijeme kada samo glumci nose maske, a ne i gledatelji“, rekao je Senker.



OSIJEK – Izložbom VI. biennala kazališnog plakata, koju je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu postavilo HNK iz Varaždina, u srijedu su u Osijeku počeli 31. Krležini dani koji će trajati do 30. travnja.


Otvarajući izložbu, obnašatelj dužnosti predsjednika Odbora Krležinih dana, voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU akademik Boris Senker rekao je da su 31. Krležini dani trebali biti održani u uobičajenom prosinačkom terminu još prošle godine, ali su zbog pandemije bili odgođeni pa se održavaju sada.


„Nadam se da će 32. Krležini dani biti održani u prosincu ove godine i da će se do tada vratiti ono vrijeme kada samo glumci nose maske, a ne i gledatelji“, rekao je Senker.




Nakon otvorenja izložbe, na pozornici HNK-a izvedena je drama Damira Mađarića „Dječak koji je govorio Bogu“ koju je režirao Samo M. Strelec.


U četvrtak će u HNK-u biti predstavljanje novih izdanja, a u 19 sati će vinkovačko Gradsko kazalište Joza Ivakić izvesti dramu Ivane Šojat „Štajga“ u režiji Jasmina Novljakovića.


U četvrtak i petak će na osječkom Filozofskom fakultetu biti održan znanstveni skup „Devedesete u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu – Prvi dio“ za koji je prijavljeno 26 izlaganja. Suorganizatori skupa su HNK Osijek, osječki Filozofski fakultet i Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Neke od tema su: Redateljske poetike u devedesetima, Uloga nacionalnih kazališta u kontekstu razvoja identiteta nacije,  Izazovi devedesetih u hrvatskim kazalištima lutaka,  O drami i kazalištu u časopisnoj periodici devedesetih… To je prvi u nizu tematski povezanih skupova kojim će se, na poticaj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, u sljedećih nekoliko godina obraditi kazalište u protekla tri desetljeća.


„Krležini dani“ se održavaju Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.