Više od 200 umjetnina

FOTO/VIDEO U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba »Rađanje moderne Rijeke, 1868. – 1918.«

Sandy Uran

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izložba »Rađanje moderne Rijeke, 1868. - 1918.« predstavlja više od 200 umjetnina na dvije muzejske etaže, koji prikazuju modernizaciju Rijeke i riječke luke, razvoj trgovine, gospodarstva i turizma u tom periodu.



RIJEKA – U Muzeju grada Rijeke, popularnoj Kockici, sinoć je otvorena izložba »Rađanje moderne Rijeke, 1868. – 1918.«, koju je priredio Muzej grada Rijeke u suradnji s Mađarskim tehničkim i prometnim muzejom te Mađarskim muzejom za trgovinu i ugostiteljstvo. Ovom prigodom ravnatelj riječkog muzeja Ervin Dubrović naglasio je važnost ove izložbe i suradnje između muzeja koja je pridonijela postavu.


Foto galerija: Izložba »Rađanje moderne Rijeke, 1868. - 1918.« Foto: Ana Križanec



Ravnatelj Mađarskog tehničkog i prometnog muzeja Gábor Zsigmond naglasio je kako je ovo velika čast te ukazao na važnost ove izložbe s povijesnog i kulturnog aspekta, pritom naglasivši izniman uspon koji je Rijeka postigla u tom razdoblju. Ravnatelj Mađarskog muzeja za trgovinu i ugostiteljstvo Róbert Török istaknuo je kako je ovo značajan događaj za sve te pozvao uzvanike da uživaju u mađarskim gastrodelicijama.


Važna dionica u razvoju Rijeke




Lektorici za mađarski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i suorganizatorici projekta Eszter Tamaskó pripala je čast da brojnu publiku uvede u večer posvećenu otvorenju ove izložbe koju je na trenutak omela kiša. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović kazao je da je iznimna čast pozdraviti goste i tri ravnatelja muzeja koji su zaslužni za ovaj izložbeni postav.


– Ova izložba govori o važnoj dionici u razvoju Rijeke koja je pridonijela i daljnjem prosperitetu grada, istaknuo je Filipović. Veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Csaba Demesák iskazao je zahvalu svima koji su doprinijeli realizaciji izložbe te podcrtao važnost potonje za obje zemlje – i Hrvatsku i Mađarsku.


Više od 200 umjetnina


Svojim nastupom otvorenje izložbe obogatili su Gradska glazba Trsat i Bohém Ragtime Jazz Band iz Mađarske, te zanimljiva mađarska gastropriča. Naime, uzvanici su imali priliku uživati u vinima Vinarije Szabo te u delicijama koje su za ovu posebnu prigodu spravili Hrvatska nacionalna samouprava Dušnok iz Mađarske te Udruga Mađara grada Vukovara.


Izložba »Rađanje moderne Rijeke, 1868. – 1918.« predstavlja više od 200 umjetnina na dvjema muzejskim etažama, te objedinjuje povijesne predmete sačuvane na riječkom području i one koji su posebno za tu prigodu dopremljeni iz Budimpešte. Najveći dio tih predmeta dosad nije bio izlagan. Potonji prikazuju modernizaciju Rijeke i riječke luke, razvoj trgovine, gospodarstva i turizma u drugoj polovici 19. i na početku 20. stoljeća. Publika je nakon otvorenja uživala u razgledavanju izložbe, koja će biti otvorena do 13. rujna.