Međunarodni interdisciplinarni program

U Kraljevici i Rijeci počinje Festival 3rd-SPACE.EU/rope – p r o j e c t n o. 3

Katarina Bošnjak

Festival će se održati od 22. srpnja do 13. kolovoza



RIJEKA – Dvorac Frankopan u Kraljevici i Filodrammatica u Rijeci i ove će godine ugostiti niz umjetničkih manifestacija u sklopu festivala 3rd-SPACE.EU/rope – p r o j e c t n o. 3 s tematskim nazivom »I.D.entitet i EU/ropa – tko je to ja koji govori«. Festival je nastao suradnjom dviju udruga, Rizom iz Kraljevice te Rhizom iz Düsseldorfa i trajat će sve do 13. kolovoza, a službeno otvorenje najavljeno je na objema lokacijama – večeras u 19 u Dvorcu Frankopan te sutra u 19 u Filodrammatici, nakon čega će se program odvijati paralelno.


U sklopu zajedničkog interdisciplinarnog projekta umjetnice i umjetnici pokazat će svoje radove u različitim medijima, poput performansa i koncerata, murala, crteža, skulptura, zvučnih instalacija te fotografija, a unutar pet umjetničkih grana istražit će pojam identiteta te težnju Europske Unije za stvaranjem zajedničkog europskog identiteta. U suradnji sa sudionicama i sudionicima iz područja kulture, znanosti i društva istražuju samu srž osnovnog pojma te ukazuju na moguće puteve do zajedničkog cilja. Nakon Hrvatske, ukupni programi bit će izvedeni i u Art and Exhibition Space – THE POOL u Düsseldorfu od 22. rujna. do 16. listopada 2022.


Međunarodna platforma


Vođeni vizijom snaženja ukupnosti u različitosti europskih kultura u kojoj bi se otkrila i njegovala otvorena, transdisciplinarna i eksperimentalna razmjena mišljenja, Lina Franko i Andi Slawinski, uz tim od tridesetak međunarodnih suradnika pokrenuli su 2019. godine projekt 3rd-SPACE.EU/rope, kao međunarodnu platformu i forum za interdisciplinarne i sinergijske umjetničke i kulturne projekte.




Njihov je cilj u međuprostoru kultura uvijek iznova stvarati »3rd space«, odnosno treće prostore – stvarna i virtualna mjesta gdje bi umjetnici iz različitih zemalja istraživali različite oblike kulturnog izražavanja kako bi unapređivali razumijevanje umjetnosti i kulture te, u interakciji sa znanstvenim disciplinama, razvijali inovativne načine rasuđivanja koji se usredotočuju na proces promišljanja. 3rd-SPACE.EU/rope njeguje pristup koji je u procesu neprestane promjene – fleksibilan je i otvoren, uči iz iskustva i uvijek se iznova revidira.


Umjetnički festivali, izložbe, kazališna, filmska, glazbena i književna događanja te međunarodni rezidencijalni programi i simpoziji dio su desetogodišnjeg transdisciplinarnog programa, kojeg su kao njemačko-hrvatski dugoročni projekt dvije udruge zajednički organizirale i pokrenule.


Likovni program


Ovogodišnji likovni umjetnički program projekta oblikovali su Lina Franko i Lars Breuer, a sudjeluju: Anna-Maria Bogner, Lars Breuer, Lina Franko, Igor Grubić, Igor Kovač, Denis Krašković, Gabi Luigs, Linda Nadji, Marie Ogoshi, Krisztián Palágyi, Laura Peréz Padilla, Helena Parada Kim, Martin Pfeifle, Izvor Pende, Marijana Pende, Deniz Saridas, Raffael Seyfried
, Andi Slawinski, Nika Špan, Christoph Westermeier, Eno de Wit i Mirko Tschauner. Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture i znanosti pokrajine sjevernorajnske Vestfalije u Saveznoj Republici Njemačkoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Kraljevice.


Programi u sklopu projekta dosad su provedeni i u raznim drugim institucijama, između ostalih u udruzi umjetnika Malkasten i projektnom prostoru Odradek u Düsseldorfu, u projektnom prostoru WANDt u Düsseldorfu te Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti – Galeriji Josip Račić u Zagrebu.