U Gradskoj knjižnici

U Crikvenici se predstavlja nova knjiga novinara i pisca Franje Deranje »Ponovno rođen i druge pripovijesti«

Kim Cuculić

U knjizi je osamnaest kraćih formi, pripovijedaka, različite tematike, od kojih su neke i autobiografske, a poneka je i fikcijske motivacije.



CRIKVENICA – Gradska knjižnica Crikvenica predstavlja danas u 19 sati novu knjigu novinara i pisca Franje Deranje »Ponovno rođen i druge pripovijesti«. U književnoj večeri uz autora sudjeluju Milorad Stojević, Franjo Butorac, Sanja Šubat te glazbeni gost Đoni Švarc. Knjigu su objavili Gradska knjižnica Crikvenica i Naklada Kvarner Novi Vinodolski.


U knjizi je osamnaest kraćih formi, pripovijedaka, različite tematike, od kojih su neke i autobiografske, a poneka je i fikcijske motivacije, te kao »posebni dodatak« scensko uprizorenje Deranjine ranije objavljene monodrame »Snoviđenja u nesanici«, a autor adaptacije je nedavno preminuli kazališni, filmski i televizijski glumac Željko Mavrović.


Deranja se i ovaj put – na 159 stranica – predstavlja kao pripovjedač koji koristi i uključuje u svoj beletristički opus vlastito životno, ali i novinarsko iskustvo te mogućnosti fikcijske proze. Naslovna pripovijest satirični je odjek nekih općih stanja naše političke kulture i društvene svakodnevice. Knjigu je ilustrirala Jasminka Maržić-Kazazi.