Knjižare postaju Magična mjesta

Sutra se diljem svijeta obilježava Noć Harryja Pottera. Evo što su pripremile naše knjižare

Sandy Uran

Foto: Promo

Foto: Promo

Događanje je u Hrvatskoj prvi put organizirano 2019. u knjižarskom lancu Hoću knjigu.

– Harry Potter i ove će godine uveseliti svoje fanove. Riječ je dakako o događanju vezanom za Hoću knjigu i čarobnu večer s mnogo magičnih događanja.


Za Noć Harryja Pottera znaju baš svi, pa čak i bezjaci, a upravo su oni pozvani da se svake godine pridruže slavlju malog čarobnjaka čija je priča objavljena prije više od 20 godina, a i danas djeci i odraslima diljem svijeta grije srca i pobuđuje maštu te kreativnost.


Podsjetimo: Noć Harryja Pottera globalno je događanje koje se u svijetu održava od 2014. godine te u njemu sudjeluju škole, knjižnice i knjižare te ostale institucije diljem svijeta. Događanje je u Hrvatskoj prvi put organizirano 2019. u knjižarskom lancu Hoću knjigu.


– Kao velikom fanu Harryja Pottera bila mi je iznimna čast priključiti Hoću knjigu ovom globalnom događanju, no iako sam znala da smo pripremili zanimljiv i drukčiji program koji dotad nije bio predstavljen u Hrvatskoj, bila sam šokirana brojem ljudi koja je prve godine odlučila prisustvovati.


To nas je ponukalo da svake godine budemo sve spremniji na ogroman interes koji ovo događanje pobuđuje, istaknula je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija Hoću knjigu.



Knjižare postaju Magična mjesta


Noć Harryja Pottera počinje u poslijepodnevnim satima, oko 17 sati, a možda i 18, kad počinje izrada čarobnih štapića, pričaju se razne priče, natječe se i osvaja nagrade.


Organizator je izdavačka kuća Bloomsbury koja svake godine zada novu temu, a ove godine su to Magična mjesta te su sve knjižare postale različita lokacija iz svijeta Harryja Pottera.


Knjižara Megastore postat će Hogwarts i u njoj će se odvijati radionice vezane uz tu najpoznatiju čarobnjačku školu, poput radionica Čarobnih napitaka, Travarstva ili izrade čarobnih štapića.


U City centru West, koji postaje Zabranjeni hodnik na trećem katu, pokušat će pronaći Kamen mudraca u knjižari kroz zagonetke i testove logike, ali i pravi šahovski tečaj, te turnir koji će se održati u prizemlju trgovačkog centra.


U knjižari u Varaždinu, koja će predstavljati Ormar ispod stuba u kojem je Harry živio mnoge godine, pričat će se bajke Barda Beedlea te učiti pisati priče uz domaću autoricu Srebrenku Peregrin.


Noć Harryja Pottera ove se godine održava 12. listopada.