Tekst napisan u izolaciji

“Srce veće od mene samog” Tamare Kučinović u riječkom GKL-u

Katarina Bošnjak

Glumačka i autorska ekipa predstave, Foto: Vedran Karuza

Glumačka i autorska ekipa predstave, Foto: Vedran Karuza

Topla, dirljiva i pomalo neobična priča o životinjskom svijetu



Gradsko kazalište lutaka Rijeka jučer je najavilo novu predstavu »Srce veće od mene samog« autorice i redateljice Tamare Kučinović. Glumci, ali i ravnateljica kazališta Magdalena Lupi Alvir, predstavu su opisali kao toplu, dirljivu i emotivnu, ali pomalo neobičnu priču o životinjskom svijetu, s medom Ursom kao glavnim likom.


Radnja ima nekoliko slojeva, a osjećaji koji prožimaju životinje u predstavi usko su povezani s onima koje svi osjećamo već godinu i pol dana. Naime, medo Ursa ima veliko srce i želi ga podijeliti sa svim šumskim životinjama, no ne uspijeva. Tu se već počinju pojavljivati i drugi problemi, poput ježa koji zbog svojih bodlji nikoga ne može zagrliti, baš kako je i u pandemiji zagrljaj postao zabranjena zona.


Tekst napisan u izolaciji


– Predstava je nastala u jedno jako čudno vrijeme kad smo svi bili u nekakvim izolacijama, zatvoreni sami sa sobom. Nastala je kao neka moja refleksija na situaciju u kojoj se nalazimo. Iako je tekst napisan u izolaciji i povezan s pandemijom, tematski predstava uopće ne dodiruje tu temu izravno.




Tada sam shvatila da je ono što društvu treba otvoreno srce, toplina i razumijevanje, sve ono što je u ovom stoljeću na neki način nestalo, kazala je redateljica Tamara Kučinović.


Činjenica da je ovo zapravo glumačka, a ne lutkarska predstava čini je još neobičnijom. Radnja otvara temu straha od ljubavi i pripadanja te bilo kojeg oblika zajedništva. Kasnije je originalni tekst u potpunosti odbačen, te je novi tekst ponovo stvaran zajedno s glumcima kroz improvizaciju.


– Pripremajući se za dolazak ovdje dopustili smo si da istražujemo više nego inače, dopustili smo narativu da bude promjenjiv i odlučili nemati lutke i scenografiju već samo glumce. Budući da nema lutaka u predstavi, maštom smo uredili prazan prostor pa se ovo može nazvati i animacijskom predstavom, dodao je Nikša Eldan, dramaturg i asistent redateljice.


Redateljica Tamara Kučinović, Foto: Vedran Karuza


Sedam glumaca


»Srce veće od mene samog« primijenjeno je uzrastu od najmanje sedam godina, a svoju pretpremijeru imat će 23. rujna u 18 sati. Već idući dan slijede dvije uzastopne premijere, u 17.30 te u 19.30 sati. Likovno oblikovanje za predstavu radila je Alena Pavlović, glazbu su skladali Ivana Đula i Luka Vrbanić, a oblikovatelji svjetla su Tamara Kučinović i Sanjin Seršić.


Sedam je glumaca, što znači i sedam životinja; ulogu medvjeda Urse koji je cijelo vrijeme na sceni tumači Zlatko Vicić, a tu su još i David Petrović, Tilen Kožamelj, Almira Štifanić, Andrea Špindel, Petra Šarac i Damir Orlić.


Magdalena Lupi Alvir, Foto: Vedran Karuza