PREMIJERA

Slikovnice pretočene u predstavu: Najavljena premijera “Mrljeka i Prljeka” u Gradskom kazalištu lutaka

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Djevojčice Rita i Nora te dječak Lovro udomaćili su simpatične bakterije koje se ludo zabavljaju, ali im i stvaraju probleme. Kroz lutkarsku predstavu djeca će uz zabavu, smijeh i glazbu učiti o važnosti higijene.



RIJEKA – U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka najavljena je premijera predstave »Mrljek i Prljek« autora i redatelja Davida Petrovića, koja će biti održana 12. veljače. Riječ je o zabavnoj i veseloj kazališnoj lutkarskoj predstavi edukativne podloge koja je nastala prema slikovnicama Jelene Pervan i Jelene Brezovec namijenjenim onim najmlađima, za uzrast od tri godine i više, no i cijeloj obitelji.


Kako je istaknula ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir, lutke su rađene prema ilustraciji Jelene Brezovec, a vizualni segment predstave je bitan i istaknut. Sagledavajući predstavu kao finalni produkt, Lupi Alvir je kazala kako je zadovoljna i kao ravnateljica i kao dramaturginja, te kako smatra da su napravili dobar posao.


Reakcije javnosti na objavu vijesti o predstavi koja govori o pustolovinama popularnih Mrljeka i Prljeka na društvenim mrežama, kao i vrlo dobra prodaja karata, pokazatelj su velikog interesa za predstavu, no i popularnosti izvornih priča, odnosno slikovnica za djecu koje je napisala Jelena Pervan koja također željno iščekuje premijeru ove predstave.


Iz slikovnice na kazališne daske




– Prekrasan je osjećaj ispratiti svoje priče na kazališne daske. S punim sam povjerenjem taj čudesni zadatak prepustila Davidu Petroviću i cijelom timu riječkoga kazališta lutaka i vjerujem da će rezultat biti za pamćenje.


Djeca vole Mrljekove i Prljekove avanture, druže se s njima prije spavanja, u vrtićima, u knjižnicama, a kazalište će im omogućiti jednu sasvim novu dimenziju čarolije. Sretna sam da ih je odabrala baš Rijeka, ili su oni odabrali nju, tko bi znao. Veselim se premijeri, poručila je autorica tekstova slikovnica Jelena Pervan.



Redatelj predstave David Petrović govorio je o iskustvu rada na predstavi te o kvaliteti glazbe za samu predstavu, a kako je naglasio, vjeruje da predstava neće razočarati djecu koja će zasigurno reći da su lutke Mrljeka i Prljeka na kazališnim daskama upravo onakve kakvima su ih najmlađi i zamišljali čitajući slikovnice.


– Pišući tekstove i režirajući za djecu težim tome da i odrasli ne zaspu, tako da i za njih u predstavi ima vrlo zanimljivih situacija. Od kad sam počeo pisati tekst i od kad je odlučeno da je skladatelj Krešimir Kunda, komunicirali smo svakodnevno i tijesno smo surađivali. Mogu reći da je napravio vrhunsku glazbu koja će ući u uho na prvo slušanje, što su rekli i svi oni kojima sam pustio neki glazbeni isječak na probi, kazao je Petrović.


Aktualna tematika


Kako je istaknula Andrea Špindel, koja u predstavi tumači nekoliko likova, mnogo je ruku potrebno za sve likove, no i samo za jedan lik u toj lutkarskoj predstavi, pa nerijetko za jedan lik, odnosno za jednu lutku, trebaju i dodatne ruke.


Jedan glumac tumači i više likova, pa tako moraju napraviti i nekoliko različitih karaktera. Druga glumica, Petra Šarac koja je inače iz Osijeka, izrazila je zadovoljstvo ovom predstavom, no i kolektivom riječkoga kazališta lutaka koje, kako kaže, uvijek nađe način da pruži ono najbolje od sebe.


»Mrljek i Prljek« kazališna je lutkarska predstava za uzrast 3+ napravljena prema trima slikovnicama o likovima Mrljeka i Prljeka autorice tekstova Jelene Pervan i ilustratorice Jelene Brezovec. Djevojčice Rita i Nora te dječak Lovro udomaćili su simpatične bakterije koje se ludo zabavljaju, ali im i stvaraju probleme.


Kroz lutkarsku predstavu koja donosi priču o bakterijama djeca će uz zabavu, smijeh i glazbu učiti o važnosti higijene. Tematika predstave je i više nego aktualna, s obzirom na vrijeme u kojem se nalazimo i u kojem su higijenske i zdravstvene navike i preporuke dio gotovo svake vijesti.


Redatelj predstave i autor dramatizacije je David Petrović, scenografkinja, kreatorica i tehnologinja lutaka je Luči Vidanović, skladatelj je Krešimir Kunda, oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić, a suradnica za scenski pokret je Martina Hrlić Rogić. Uloge tumače Alex Đaković, Karin Fröhlich, Andrea Špindel, Petra Šarac i Damir Orlić koji je također narator.


Za dramatizaciju predstave korištene sa slikovnice »Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak«, »Mrljek i Prljek na smrdljivom putovanju« te »Mrljek i Prljek slave fujkasti rođendan«.


Više informacija o rasporedu Gradskoga kazališta lutaka može se naći na mrežnim stranicama kazališta www.gkl-rijeka.hr, na Facebook stranici kazališta, na Instagram stranici kazališta ili telefonski na +385 051 325 680.