Kulturno ljeto

Jadranski književni susreti: Sanja Pilić zaslužila Crikveničko sunce

Robert Šimonović

Foto: R. ŠIMUNOVIĆ

Foto: R. ŠIMUNOVIĆ

Omiljena dječja književnica zahvalila se na nagradi, istaknuvši kako joj je ovo iznimno draga i važna nagrada



CRIKVENICA – Ovogodišnji Jadranski književni susreti, kojima započinje kulturno ljeto u Crikvenici, održani su u prostoru Gradske knjižnice Crikvenica. Ovu manifestaciju Knjižnica organizira već dvadeset i jednu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice, što govori o njezinom kontinuitetu i podršci kulturne javnosti.


Crikvenica je uz idejnu začetnicu i počasnu predsjednicu Susreta, poetesu Ljerku Car Matutinović, ugostila i poznata imena hrvatske književne scene – Ivana Aralicu, Dianu Burazer, Vjekoslavu Jurdana, Valerija Orlića i Sanju Pilić.


Miće sunce


Prvi dio Susreta bio je posvećen djeci i mladima jer su u prostoru crikveničke knjižnice dodijeljene nagrade za dječje literarno stvaralaštvo. Nagrada »Miće sunce« dodjeljuje se za »PoZiCu«, odnosno za učenike s područja Grada Crikvenice, a profesorica Marija Gračaković publiku je podsjetila na dosadašnju kronologiju ovog natječaja.




U kategoriji osnovne škole pobjedu je odnio rad »Jutarnja čarolija« učenice 6. razreda OŠ Zvonka Cara Sare Mehmedović (mentorica Marijana Marić Tonković), dok su drugo i treće mjesto osvojili učenici OŠ Vladimira Nazora Dina Jurić (mentorica Suzana Grbčić) te Ela Haidinger i Duje Car (mentorica Jasmina Manestar). U kategoriji srednje škole pobjednički je rad »Ja sam tvrđava s jednom zastavom srca« Antonele Devčić, učenice 3. razreda SŠ Dr. Antuna Barca (mentorica Iris Mrzljak). U ovoj kategoriji drugo i treće mjesto osvojili su Lara Usmiani i Tomislav Brusić (mentorice Iris Mrzljak i Ljiljana Butković). U glazbenom dijelu programa nastupili su Sara Mehmedović, Ema Car i Rein Car uz pratnju maestra Darka Majstovića i zbora. Skulpturu »Mićeg sunca« izradili su Ivanka Vukelić i Alex Festini iz Centra Izvor Selce.



Književna večer


Završna svečanost ove manifestacije bila je književna večer na kojoj su se izborom iz svog opusa predstavili sudionici Susreta. Kratke biografske crtice o književnicima su kazivale profesorice Sanja Šubat i Marija Gračaković.


Najsjajniji trenutak večeri bio je dodjela povelje i nagrade »Crikveničko sunce«, koja je ove godine otišla u ruke književnice Sanje Pilić. Nagradu je uručila Ljerka Car Matutinović, dok je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Jasminka Citković sudionicima uručila zahvalnice i prigodne darove.


Ova vrijedna nagrada dodjeljuje se jedanaesti put zaredom, a skulptura sunca uronjenog u plavetni val rad je renomirang riječkog umjetnika Brune Paladina. Omiljena dječja književnica zahvalila se na nagradi, istaknuvši kako joj je ovo iznimno draga i važna nagrada. Sve prisutne svojim osebujnim stilom i glazbenim izričajem zabavljao je kantautor Neven Barac.