Rikonski vikend

RIKON 2023. Najveća hrvatska konvencija fantastike održavat će se od petka do nedjelje

Claudia Bošković

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Ovog vikenda Rijekom će vladati superheroji i zombiji



Rikon 2023., najveća hrvatska konvencija fantastike, i ove godine obećava nezaboravno iskustvo i bogate sadržaje koji će zadovoljiti sve ljubitelje fantastike, cosplaya, videoigara i istočnoazijske kulture.


Rikonski vikend za najmlađe počinje već u četvrtak 28. rujna u 18 sati spektaklom u Dječjoj kući, dok su datumi od 29. rujna do 1. listopada u prostorima Filozofskog i Učiteljskog fakulteta na kampusu Sveučilišta u Rijeci rezervirani za najuzbudljiviji dio programa.


U programu se svakako ističe niz panela u kojima će sudjelovati vrhunski domaći sudionici i moderatori s temama koje će zasigurno potaknuti publiku na raspravu.




Od »Hollywood iz hrvatske garaže« koji će donijeti trikove u kreaciji filmova koji su puni vizualnih efekata, minijatura, bogatog world buildinga, preko panela »Wokeness u zabavnoj industriji« koji istražuje pozitivne i negativne aspekte inkluzivnosti u zabavnoj industriji, okupljeni će moći uživati u širokom dijapazonu sadržaja koji se tiču zabavne industrije, ali i – znanstvene fantastike.


Panel »Povratak u budućnost i brzo naprijed« uz pogled na znanstveno-fantastični film »Povratak u budućnost« dotaknut će se znanstvenih otkrića koja su anticipirana znanstveno-fantastičnim filmovima, a iz budućnosti će sletjeti i pravo iznenađenje za sve posjetitelje Rikona – DeLorean, jedinstveni oldtajmer automobil u Europi.


Od sadržaja namijenjenih istočnoazijskoj pop-kulturi i glazbi ističe se predavanje poznatog hrvatskog novinara i autora Velimira Grgića koji će predstaviti sve što ste ikada htjeli znati o korejskoj kinematografiji, njenoj povijesti i značaju.


Za ljubitelje kviza tu su i K-pop pub kviz i Plus Ultra Anime Quiz, a bit će održano i prvo riječko K-pop Dance natjecanje u tri kategorije plesača.


Foto: Ana Križanec


Kreativni cosplayeri


Za sam kraj dana od 22 sata u klubu Palach počinje K-pop party koji će za posjetitelje Rikona biti besplatan uz predočenje Rikon narukvice, a ostali će ulaznice moći kupiti na ulazu po cijeni od 5 eura.


Kreativni cosplayeri odmjerit će svoje snage u sklopu subotnjeg natjecanja u 19 sati čije će vještine ocjenjivati panel sudaca renomiranih hrvatskih cosplay umjetnika uz dodjeljivanje pet nagrada u dvije kategorije natjecanja, a od 15.30 istoga dana bit će održano i natjecanje za najmlađe cosplayere »Heroes Kids Cosplay«.


Cijeli rikonski vikend posjetitelji će moći i igrati igre na vrhunskim računalima koja su omogućila Računala.hr, a uz turnire FIFA-e, CG:GO te 1v1 Super Smash Bros Ultimate turnir, finale League of Legends posebno se izdvajaju interaktivne radionice digitalne produkcije pod mentorstvom raznih stručnjaka.


Glavna atrakcija nedjeljnog programa je SFX Makeup natjecanje. Ovogodišnje, drugo izdanje donosi temu inspiriranu igrom i serijom »The Last of Us« u sklopu koje će se osam finalistica boriti za titulu najbolje.


Sve o ulaznicama

Ulaznice za Rikon dostupne su na web-stranici RikonRijeka.com/e-shop, a bit će ih moguće kupiti i na licu mjesta. Najvažnije, Rikon je događanje za sve uzraste, s besplatnim ulazom za djecu do 14 godina. Sve informacije o programu i cijenama ulaznica potražite na web-stranici www.RikonRijeka.com i pratite Rikon na društvenim mrežama (Instagram, Facebook i TikTok @RikonRijeka).