»Draw the line«,

Intimna svjedočanstva o životu ovisnika: Prvi riječki plesni film ove subote premijerno na Trgu Matije Vlačića Flaciusa

Ivana Kocijan

Foto: Press

Foto: Press

Performans i film temeljeni su na osobnim iskustvima i intimnim svjedočanstvima o životu u ovisnosti korisnika Udruge Vida



Prvi riječki plesni film preventivnog karaktera, naslova »Draw the line«, premijeru će imati ove subote s početkom u 21 sat, na terasi Samovar bara na Trgu Matije Vlačića Flaciusa.


Predstavljanje tog kratkometražnog filma organiziraju: Udruga Vida, Plesna grupa Flame, Udruga Filmaktiv i produkcijska kuća Camera roll. »Draw the line« rezultat je suradnje Udruge Vida i Plesne grupe Flame koji su 2018. godine zajedno postavili istoimeni plesni performans.


Performans i film temeljeni su na osobnim iskustvima i intimnim svjedočanstvima o životu u ovisnosti korisnika Udruge Vida koji su potom poslužili kao inspiracija Plesnoj grupi Flame za osmišljavanje koreografije. Prošle godine Vida i Flame povezali su se s Udrugom Filmaktiv i produkcijskom kućom Camera roll kako bi ekranizirali plesni performans i snimili prvi riječki plesni film – »Draw the line«.




– Film prati Davida koji radi potrebe da bude poseban, drugačiji, da pobjegne od dosade svakodnevice, uzima drogu. Odnos droge i Davida započinje kao ljubavna priča, no s vremenom prerasta u toksičan odnos u kojem David gubi sve što ima i u konačnici samog sebe.


Kroz film je jasno naglašena poruka o prirodi ovisnosti – ona je u suštini ljubav, strast koja se otela kontroli, odnos iz kojeg je teško izaći unatoč njegovoj destruktivnosti.


Upravo je to jedna od glavnih pouka filma: nevažno radi li se o ovisnosti o drogi, alkoholu, shoppingu, videoigricama ili drugoj osobi; priroda ovisnosti uvijek je ista i nitko na nju nije imun. Svatko se na neki način može s time poistovijetiti.


Uz prijenos ove preventivne poruke, cilj filma je i umanjiti predrasude o liječenim ovisnicima. Zato se u filmu problematizira odnos društva prema ovisniku koji se pokušava riješiti svoje ovisnosti, a u tome uspijeva tek kada mu netko iz društva pruži ruku, objašnjava ekipa koja je zaslužna za film.


»Draw the line« je namijenjen svima, no zbog snažnih poruka koje prenosi, ciljana skupina prvenstveno su mladi.


Produkciju filma potpisuju riječke udruge: Udruga Vida, Udruga Filmaktiv i produkcijska kuća Camera roll. Izvršna producentica i scenaristica filma je Karla Glažar, dok režiju potpisuje Sara Blažić, uz asistenticu režije Belu Bračko-Milešević.


Za koreografiju plesnih scena zaslužan je Dominik Valić, dok je za snimanje bio zadužen Bruno Lovrenčić. U filmu glume i plešu članovi Plesne grupe Flame: Vanja Boškovski (u ulozi Davida), Martina Miliša (u ulozi droge), Mattea Linić (u ulozi Davidove djevojke), dok društvo sačinjavaju ostali plesači: Antonia Bašković, Jelena Braut, Karla Glažar, Iva Šupek, Ivana Tus i Dominik Valić.


Glasove u filmu dali su Martin Grđan (glas Davida) i Ana Marija Brđanović (glas droge). Film ima i originalnu muziku koju je producirao i aranžirao Vedran Mijić, dok je za snimanje tona bio zadužen Ognjen Kekanović. Oblikovanje tona povjereno je Ivi Vičiću, a sliku je oblikovao Bruno Lovrenčić.


Snimanje i premijeru filma financijski podržavaju Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo pravosuđa i Grad Rijeka.