GKL Rijeka

“Srce veće od mene samog”: Riječki lutkari nagrađeni u Splitu

Portal Novi list

Tamara Kučinović, autorica teksta i redateljica, napomenula je kako je tekst stvaran u vrijeme izolacije kao refleksija na situaciju u kojoj se nalazimo



Riječki lutkari iz Splita, s „Malog Marulića“, vratili su s dvije nagrade i to s onom za najbolje glumačko ostvarenje Tamari Kučinović za ulogu Tvora te s posebnom nagradom za izuzetna umjetnička ostvarenja – nagradom za inovativnost scenskog jezika autorskom timu i ansamblu predstave „Srce veće od mene samog“.  


Na 15. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić, koji se održavao od 11. do 14. travnja u Splitu, izbornik Igor Tretinjak odabrao je sedam predstava za natjecateljski dio programa. Naravno, među njima je i predstava riječkih lutkara „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović.  


Prisjetimo se, topla, dirljiva, emotivna, duhovita i pomalo neobična predstava „Srce veće od mene samog“ autorice i redateljice Tamare Kučinović premijerno je izvedena prošle godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Kroz lik medvjeda Urse, čije veliko srce želi zagrliti mnoge šumske životinje, predstava progovara o emocijama i strahu od ljubavi, što je najveći čovjekov neprijatelj. Tamara Kučinović, autorica teksta i redateljica, napomenula je kako je tekst stvaran u vrijeme izolacije kao refleksija na situaciju u kojoj se nalazimo. 




Ova predstava je glumačka i nema scenografije i lutaka, već se sve kreira u praznom prostoru pa možemo reći kako je riječ o animaciji prostora, što je točna forma jer je unutarnje bogatstvo čovjeka neopipljivo.


Dramaturg i asistent redateljice je Nikša Eldan, Alena Pavlović zaslužna je za likovno oblikovanje, skladatelji su Ivana Đula i Luka Vrbanić, a oblikovatelj svjetla je Sanjin Seršić, zajedno s Tamarom Kučinović. 


Uz Zlatka Vicića koji je u ulozi medvjeda Urse, u predstavi igraju i David Petrović kao Zec, Tilen Kožamelj kao Sob, Almira Štifanić kao Jež, Petra Šarac kao Zmija, Damir Orlić kao Mrav te Andrea Špindel kao Tvor. Nažalost, Andrea Špindel zbog ozljede nije mogla prisustvovati Festivalu te ju je u toj ulozi zamijenila sama autorica i redateljica predstave.     


Stručni žiri ovogodišnjeg Malog Marulića činili su redatelj Saša Božić, spisateljica, novinarka, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Magdalena Mrčela te glumac i ravnatelj Gradskog kazališta mladih Split Ivo Perkušić, koji su nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dodijelili Tamari Kučinović za ulogu Tvora u predstavi „Srce veće od mene samog“ te posebnu nagradu za izuzetna umjetnička ostvarenja – nagradu za inovativnost scenskog jezika autorskom timu i ansamblu iste predstave. U obrazloženju za ovu nagradu stoji:


„Autorski tim i ansambl predstave: Srce veće od mene samog GKL Rijeka ne libe se začudne jednostavnosti i naoko siromaštva scenskog jezika, te dosljedno i precizno poštuju proceduru mimskog teatra iznoseći duboku univerzalnu istinu o snazi i iscjeljujućoj moći razumijevanja, ljubavi i prihvaćanja kao temeljnih osobina ljudskosti. Na potpuno ogoljeloj pozornici glumci svojim tijelima svjedoče o snazi umjetnosti da transcendira osnovne probleme ljudske komunikacije, a djeci hrabro prenose kompleksnu poruku da druge smijemo zaraziti snagom ljubavi.“


Vezano uz nagradu za najbolje glumačko ostvarenje obrazloženje kaže: „Tamara Kučinović ulogom Tvora u predstavi Srce veće od mene samog GKL-a Rijeka oblikuje iznimno emotivnu priču neprihvaćenih i ostavljenih. Njezin je nastup personifikacija djetinjeg veselja svakoga tko ima barem jednu osobu na koju se može osloniti, dok s druge strane obzor očekivanja i nametnute društvene norme prema omraženoj životinji eskaliraju do bolna razlaza koje najmlađim gledateljima zorno prikazuje važnost prijateljstva. Njezina je izvedba posveta svima onima koji se osjećaju neprihvaćenima jer tako nameću društveni uzusi, svima onima čija su srca prevelika da bi se zadovoljila malim, primitivnim razmišljanjima. Ljepota scenskog pokreta i šarma neshvaćene i ostavljene životinjice koja svojim fizičkim mirisom u stvarnom svijetu odbija kroz glumičinu interpretaciju magnetičnom snagom privlači gledatelje. Uloga Tvora odigrana je s uvjerenjem i emotivnošću koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.“


„Pozivamo svu publiku da, čim bude prilike, pogleda ovu našu predstavu, koja je istovremeno i nježna i snažna, te da probudi Ursu u sebi“, zaključuju iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.