Odlazak legendarnog filmaša

Redatelj Jean-Luc Godard počinio je asistirano samoubojstvo; nije bio bolestan?

P. N.

Reuters

Reuters

Njegova žena Anne-Marie Mieville je navodno izjavila kako Godard nije bio bolestan, nego je bio samo umoran od života



Najutjecajniji francuski redatelj novog vala Jean-Luc Godard, čiji je rad postavio temelje buduće kinematografije, preminuo je u 91. godini života, ali ne prirodnom smrću. Počinio je asistirano samoubojstvo u svojoj rodnoj Švicarskoj gdje je ta praksa legalna, piše Ziher.hr. Njegova žena Anne-Marie Mieville navodno je izjavila kako Godard nije bio bolestan, nego je bio samo umoran od života.


Godardov odvjetnik Patrick Jeanneret potvrdio je u srijedu da je redatelj počinio asistirano samoubojstvo u Švicarskoj, kako je pisao list Liberation.


Odvjetnik je pak za list The LA Times rekao  da je Godard patio od niza medicinskih problema koji su mu otežavali život te da je zatražio asistirano samoubojstvo koje je dozvoljeno u Švicarskoj.




 


 


Rođen je 1930. godine u Parizu u bogatoj švicarskoj protestantskoj obitelji, osnivačima Banque Paribas, tadašnje slavne švicarske investicijske banke. Odrastao je u Nyonu, gradu na obali ženevskog jezika. U Pariz se vraća 1949. gdje pohodi filmske klubove i nedugo zatim postaje kritičar časopisa Cahiers du Cinema.


Godard je kroz svoj rad režirao oko 44 dugometražnih i nekoliko kratkih filmova. Godard se probio  filmovima Do Posljednjeg daha i Prijezir.