U NEDJELJU

Program Psihijatrija i film u Art-kinu uz “Rekvijem za snove”: Posthumno se preuzima nagrada Draganu Rubeši

P. N.

Dragan Rubeša sudjelovao je i pisao o radu tribine Psihijatrija i film što je povod da Art-kino na ovom događaju službeno preuzme nagradu Vladimir Vuković za životno djelo koja je posumno dodijeljena preminulom filmskom kritičaru i novinaru 2022. godine



U suradnji Art-kina i Hrvatskog društva filmskih kritičara, u Art-kinu se održava tribina Psihijatrija i film u sklopu koje će se – u nedjelju, 19. studenog s početkom u 19 sati – prikazati film Rekvijem za snove američkog redatelja Darrena Aronofskog, nakon čega će uslijediti razgovor u kojem sudjeluju profesor i filmski kritičar Dejan Durić te dr. med. Ira Zaharija iz Psihijatrijske bolnice Rab.


Inače, spomenuta tribina nastala je u organizaciji HDFK-a i Klinike za psihijatriju Vrapče na kojoj se održava od 2010. godine, a njezina osnovna ideja je bila da se na filmskoj tribini prikazuju filmovi koji oslikavaju kliničku sliku određenih mentalnih stanja, dok u radu iste sudjeluju filmski/e kritičari/ke i psihijatri/ice.


U radu iste je sudjelovao te o radu iste pisao i Dragan Rubeša, što je povod da Art-kino upravo na ovom događaju službeno preuzme nagradu Vladimir Vuković za životno djelo koja je posumno dodijeljena preminulom filmskom kritičaru i novinaru 2022. godine.




Psihološka drama Darrena Aronofskog Rekvijem za snove, bazirana na istoimenom romanu Huberta Selbyja Jr.-a, prati četiri međusobno povezana lika ovisna o drogama – majku i udovicu Saru (Ellen Burstyn) ovisnu o televizijskoj emisiji, a potom i o amfetaminima kojima želi dovesti liniju u red kako bi se pripremila za (fiktivni) nastup na televiziji, zatim njenog sina Harryja (Jared Leto), heroinskog ovisnika koji sa svojim prijateljom Tyroneom (Marlon Wayans) želi postati uspješan diler te Harryjevu djevojku Marion (Jennifer Connelly), darovitu za modni dizajn, no prepuštenu narkotičkom svijetu svog partnera.


Provokativna tema narkomanske i televizijske ovisnosti u filmu dodatno podražuje gledatelja spojem frenetične montaže i očuđujućih vizualnih senzacija, kao i kombinacijom intenzivne stilizacije i naturalizma. Uz sjajne glumačke kreacije svih protagonista, valja istaknuti onu Ellen Bursyn koja je za svoju ulogu osvojila i oksarovsku nominaciju.
Ulaznice za film su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr.