Riječki Plesni centar K2K

PREMIJERA EKSPERIMENTALNOG FILMA “ANIMALIJE” Zapis jednog vremena, jedne generacije i njezina pokreta

Marko Dobrecović

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Zapisi pokreta nastali su u ljeto prošle godine kao rezultat promatranja vremena u kojem smo živjeli. Beton kao tvrdi oklop, priroda kao spona i slika kao udaljenost čine Animalije vremena, otkrila je Kristina Paunovski



 


RIJEKA – U Art-kinu večeras je održana premijera eksperimentalnog plesnog filma »Animalije«. Koncept i režiju Kristine Paunovski realizirali su plesači Plesnog centra K2K. Film je nastao u vrijeme pandemije, a »Animalije« u svome karakteru propituju ulogu gledatelja kao aktivnog promatrača čija se prisutnost oblikuje u video. Unutar procesa plesači otkrivaju oblike i linije prostora koristeći se simbolima iz prirode i životinjskog svijeta. Redateljica Kristina Paunovski na premijeri filma kazala je zašto je ovaj film važan.

Foto galerija: Premijera filma Animalije Plesnog centra K2K u Art kinu Foto: Ana Križanec



– Zapisi pokreta nastali su u ljeto prošle godine kao rezultat promatranja vremena u kojem smo živjeli. Beton kao tvrdi oklop, priroda kao spona i slika kao udaljenost čine Animalije vremena. Koristila sam hibrid kao formu performansa i snimanja na lokacijama. Jedni su dijelovi snimljeni uživo za vrijeme izvedbe, a drugi na lokacijama. Cilj mi je bio zabilježiti taj trenutak vremena i pokreta kao rezultat velike borbe koju smo prolazili uslijed razdvojenosti. Mjesto izvođenja simbolizira kontraste slobode i zatvora u odnosu na vrijeme pandemije i potrebe za kreativnošću. Tada smo se okrenuli prirodi omeđeni zidovima. Zahvaljujemo se sponzoru INA d.d. koji nam je pomogao u realizaciji te Sveučilistu u Rijeci na ustupljenom prostoru za izvođenje, rekla je.





Ovaj svojevrsni interaktivni film koji spaja performans i videouradak započeo je ulaskom publike u kino gdje su ih dočekali plesači koji su ih svojim pokretom uvodili u priču i vodili do kinodvorane. Paunovski dodaje zašto je spojila ta dva vida izražavanja.


– Ovoga smo puta publici htjeli približiti još jedan zapis, sada puno osobnije od onoga što je bilo moguće prije. Uživo i kroz videozapis, koliko gubimo i što za to dobivamo? Ili smo najsnažniji u zajedništvu? Priroda je u malom atomu jednaka životu u velikom organizmu. Ovo prilikom proslavili smo rad koji je nastao dok smo imali najmanje i bili najrazdvojeniji, rekla je Paunovski.


Još jedna specifičnost filma bio je njegov kraj koji je poprimio dokumentarni karakter. Naime, kako bi usporedio stanje prije, za vrijeme i nakon pandemije, kraj je donio prikaz gdje je danas svaki pojedini plesač koji je sudjelovao u filmu, koliko je polaznika K2K brojao prije pandemije, a na koliki je taj broj došao danas. »Animalije« na taj način ostaju zapis jednog vremena – jedne generacije i njezina pokreta.