Bizetova opera u Rijeci

Premijera »Carmen« u HNK-u Ivana pl. Zajca: I prva dama Hrvatske uživala u riječkoj “pandemijskoj Carmen”

Kim Cuculić

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Tek nakon izvedbe u Carskoj operi u Beču »Carmen« je postala jedna od najizvođenijih opera u svijetu, a Pariz joj je konačno 1883., nakon prvotnog šoka, skandirao, no tek osam godina nakon Bizetove smrti.



RIJEKA – Premijera Bizetove opere »Carmen« održana je u HNK-u Ivana pl. Zajca. Naslovnu ulogu pjevala je Michaela Selinger, a Don Josea utjelovio je Aljaž Farasin. Riječ je o prilagodbi predstave iz pulske Arene za pozornicu riječkog HNK-a, koju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić.


Riječkim simfonijskim orkestrom i Riječkim opernim zborom ravnao je Valentin Egel. U ostalim ulogama nastupili su  Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar, Dario Bercich, Marko Fortunato, Ivan Šimatović,  Vanja Zelčić i Emilia Rukavina. Sudjeluje i Balet HNK-a Ivana pl. Zajca.


Foto galerija: Premijera opere Carmen u HNK Ivan pl. Zajc Foto: Marko Gracin


Ne zbog glazbe već zbog sadržaja, praizvedba »Carmen« u Opéri-Comique doživjela je velik neuspjeh – publici se nije gledalo likove »iz naroda«, radnice u tvornici, krijumčare, dezertere, gubitnike. Tek nakon izvedbe u Carskoj operi u Beču »Carmen« je postala jedna od najizvođenijih opera u svijetu, a Pariz joj je konačno 1883., nakon prvotnog šoka, skandirao, no tek osam godina nakon Bizetove smrti.




Od tada ta opera ne silazi s repertoara svih opernih kuća diljem svijeta. Snažne, ultimativne emocije – strast, ljubomora, prkos, prijezir, bijes – u operi sastavljenoj od samih hitova, od arija do zborskih dijelova, oduševljavaju i današnju publiku. Na riječku premijeru stigla je i hrvatska prva dama, Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Zorana Milanovića.


Bila je ovo, moglo bi se reći, pandemijska Carmen – zbor je bio na galeriji kazališta, orkestar na pozornici, Balet virtualan, a pjevači su u pojedinim scenama imali za štitne maske i vizire. Premijera je bila posvećena Mani Gotovac, na njen rođendan.


Izvođači i autorska ekipa ispraćeni su pljeskom i ovacijama.