»OŠTIJA«

Predstava s tradicionalnim čakavskim aforizmima ove je godine prepuna iznenađenja

Silvija Bumbak

Foto: Mateo Levak

Foto: Mateo Levak

Riječ je o inovativnom, multimedijalnom projektu očuvanja i njegovanja kulturne baštine koja oživljava domaću riječ kroz domaći ambijent, komediju i spontanost



Ove nedjelje, 13. kolovoza, u sklopu Kastafskog kulturnog leta, na Crekvini će se održati peta po redu predstava »Oštija«. Riječ je o inovativnom, multimedijalnom projektu očuvanja i njegovanja kulturne baštine koja oživljava domaću riječ kroz domaći ambijent, komediju i spontanost.


U novom izdanju predstave glume i sudjeluju Damjan Grbac koji je ujedno i osnivač, Zoran Ravnić, Andy Cech, Zoran Kinkela Mežnjar, a živopisni Žarko Žeželić Prdela je ovogodišnji gost koji je uigranoj kastavskoj ekipi dodao grobnički začin. Kao gosti i glumci ranijih godina u projektu bili su i Dražen Turina Šajeta, Irena Grdinić, Mario Lipovšek Battifiaca te Duško Jeličić Dule.


Predstave se izvode ekskluzivno, samo jednom godišnje, i svaka je potpuno nova i tematski drukčija od prethodne pa je tako i ovogodišnje izdanje tradicionalno rezervirano za Kastav do sad neviđeno i puno iznenađenja. Priča je krenula prije pet godina, kad se grupa entuzijasta i zaljubljenika u čakavski govor odlučila na oživljavanje domaćih aforizama.





Skupljanje aforizama


Primijetili su da u današnjem domaćem dijalektu Primorja i Istre postoji niz aforizama koji se sve manje upotrebljavaju, s obzirom na to da žive samo u čakavskom govoru kroz razne situacije i svakodnevnu komunikaciju.


Kao što je i čakavština sve manje zastupljena shodno promjenama u društvu, tako i aforizmi sve više gube svoje mjesto. Stoga autori predstave naglašavaju da je najveći značaj ovog projekta baštinjenje čakavštine kroz aforizme koji su specifični za dijalekt.


Projekt se temelji na videoklipovima koji se mogu pogledati na Facebooku i YouTubeu i kroz koje se prikazuju i promoviraju aforizmi, a izrađeno je već devet serijala takvih videouradaka koje realiziraju snimatelji Igor Modrić i Robert Kalčić. Inicijator projekta, kastavski jazz glazbenik Damjan Grbac prisjetio se početaka.


»Ja sam dugo skupljao naše aforizme zastupljene u konverzaciji. Prvo se rodila ideja da bi se oko svakog tog aforizma mogao napraviti jedan smiješan videoskeč koji će ga najbolje opisati i objasniti. I otpočetka smo htjeli da to ide na mreže, da se prilagodi modernom načinu praćenja medija i da bude dostupno ljudima, a kasnije se prirodno stvorila i ideja o predstavi«, prepričao je Grbac.




»Za kega ni ni«


U projektu se tako mogu naći izreke kao na primjer »Ča ćeš doma, doma te si poznaju«, »Za kega ni ni«, »Da zec tako teče, si bi lovci bili«, »Za obećat’ ne boli hrbat« koje su efektno i jezgrovito ukomponirane u kratku videoformu, ali postoje i malo dulji klipovi i priče poput legendarnog »Tunel Učka« u kojima obično propitkuju društvo satiričnim tonom.


O uspjehu i etabliranosti »Oštije« svjedoči preko deset tisuća pratitelja projekta, prosječno više od tri tisuće pogleda pojedinog videa te rekordna posjećenost predstava na Kastafskom kulturnom letu u Kastvu protekle četiri godine.


»Činjenica je da je »Oštija« kao okidač kojim je zaživjela domaća komedija pokrenula jedan val domaćih predstava, poput popularne »Casabiance« ili »Duhi«.


Također, s kulturne strane, lijepo je što su važnost projekta prepoznali Grad Kastav koji nas sufinancira te smo jedne godine također primili financiranja od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, te tako kroz ove natječaje, projekt ide dalje«, zadovoljno dodaje Grbac.




Ponos zbog suradnje


Autori otkrivaju i kako je pored video i igranog dijela predstave tu bitan i element glazbe.


»Ili smo mi kao glazbenici izvodili pjesme, ili imamo svoje goste čija glazba prati predstavu«, ističu.


Svestrani Žarko Žeželić Prdela, glazbenik, vlasnik ugostiteljskog objekta u Črišnjevi, stand-up komičar te nekadašnji organizator niza jedinstvenih događaja, poput balinjerade sa skakanjem u more, utrke u štiklama, humanitarnog plivačkog maratona ili Martinja, također je ponosan na ovu suradnju. »Veseli me da sam upao u »Oštiju«.


Dobri su to dečki i svi se poznajemo. Oni nemaju mora u Kastvu pa dođu tu kod mene mukte pojest i popit. Al’ ne znaju da će morat’ to i platit«, dodaje Prdela u šaljivom tonu.


Novo izdanje

U novom izdanju predstave glume i sudjeluju Damjan Grbac koji je ujedno i osnivač, Zoran Ravnić, Andy Cech, Zoran Kinkela Mežnjar, a živopisni Žarko Žeželić Prdela je ovogodišnji gost koji je uigranoj kastavskoj ekipi dodao grobničkog začina